« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ZIMSKE PRIPREME

Plina će vjerojatno biti dovoljno

Poteškoća bi moglo biti ako temperature duže vremena budu ispod -5°C, dok bi dugoročni problemi opskrbe mogli potrajati do pet godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara/Cropix)
Više o

plin

,

plinoopskrba

,

opskrba plinom

,

Plinacro

,

Prirodni plin d.o.o.

,

HSUP

,

Hrvatska stručna udruga za plin

,

Naftaplin

Sigurnost opskrbe plinom tijekom predstojeće zime ne bi trebala biti upitna, sudeći po najavama izrečenim na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) u povodu Dana plina 2009.

Dagmar Tomljenović iz tvrtke Prirodni plin d.o.o. kaže da je osigurana dobava iz domaćih plinskih nalazišta, da je podzemno skladište Okoli napunjeno te da se intenzivno radi na mogućnosti dobave dodatnih količina plina iz Rusije, povrh već ugovorenih. Prema sadašnjim saznanjima, ne bi trebalo biti redukcija plina iz Rusije, kaže Tomljenović.

Kristina Čelić iz Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva kaže da će Vlada, bude li potrebno, osigurati dodatne količine ruskog plina te dodaje da Ministarstvo gospodarstva radi na preuzimanju plina u transportni sustav Hrvatske iz jadranskih plinskih polja kao i na povećanju kapaciteta plinskih skladišta.

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić-Balta pak ističe da su transportni i skladišni plinski sustavi spremni za zimsku sezonu, a glavni izvršni direktor Ine Bojan Milković kaže da je Inina proizvodnja nafte i plina također dobro pripremljena za sezonu. Najavljuje da će u studenom započeti proizvodnja plina iz jadranskog polja Anamarija s kapacitetom od pola milijuna prostornih metara dnevno. Milković podsjeća da tvrtka Prirodni plin još nije izdvojena iz Ine, premda je trebala biti do 1. srpnja, što po njegovim riječima otežava Inino poslovanje.

Optimizam u pogledu opskrbe ne dijele svi sudionici današnje skupštine HSUP-a. Tako predsjednik Udruge Miljenko Šunić smatra da je temperaturna granica do koje ne bi trebalo biti problema s opskrbom minus pet Celzijevih stupnjeva, a ako zaredaju tjedni s nižim temperaturama, nastale bi poteškoće.

Kao mnogi drugi sudionici u raspravi Šunić smatra da treba ubrzati gradnju LNG terminala, osigurati dodatne dobavne pravce i povećati kapacitet skladišta. U idućih pet godina po njegovom mišljenju bit će problema s količinama plina za hrvatske potrošače.

Najozbiljnije je ipak zazvučalo upozorenje Mirka Zelića iz Naftaplina, koji smatra da će kritično razdoblje biti naredne tri godine. Smatra da je rješenje opskrba iz sjeverne Afrike, jer domaća proizvodnja opada, s Rusima je teško dogovoriti povećanje količina, a realizacija LNG terminala kasni. (hina/metro-portal)

15.10.2009. 15:00:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh