« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
porez na sreću

Platit ćete porez za dobitak veći od 30.000 kuna

Vlada pomaknula granicu zbog praznih blagajna

(Robert Belošević, CROPIX)
Više o

porez na dobitak

,

porez na sreću

,

kladionice i lutrija

,

Ivica Mladineo

Državni tajnik Ministarstva financija Ivica Mladineo najavio je danas da će vlada prihvatiti amandmane na prijedlog oporezivanja dobitaka od igara na sreću i klađenja kojima su saborski Odbor za financije i Goran Marić (HDZ) tražili da se oporezuju dobitci veći od 30, a ne 40 tisuća kuna te da se stopa od 20 posto primjenjuje na dobitke veće od 500.000, umjesto predviđenih milijun kuna.

Predlažući niži prag za oporezivanje dobitaka, Marić je objasnio da je u Hrvatskoj više od 200.000 ljudi s godišnjim neto prihodima manjim od 40.000 tisuća kuna, a koji plaćaju porez na dohodak.

"Nepravedno je da netko tko odjednom dobije toliko novca ne plati ni lipe poreza", kazao je Marić.

Oporezivanje dobitaka pozdravili su i drugi saborski klubovi, a Zlatko Koračević (HNS) naveo je da Hrvatska ima četiri puta više kladionica po glavi stanovnika od Velike Britanije.

Ivan Hanžek (SDP) predložio je, pak, da se zakonom otkloni mogućnost privatizacije Hrvatske lutrije.

Podsjetio je da EU nije jednoznačno riješila to pitanje, te da neke zemlje, poput Austrije, uopće ne dopuštaju konkurenciju državnoj lutriji i kladioničaru.

"Možda će Hrvatska lutrija za koju godinu biti jedina utvrda nacionalnog vlasništva", kazao je Hanžek, podsjetivši da je državna lutrija jedino mjesto na koje građani dobrovoljno uplaćuju novac za opće dobro.

Predlaže i da se kladioničare obveže da dio dobiti od klađenja na sport ulože u razvoj lokalnog sporta.

Vlada predlaže da se dobitci od lutrije i klađenja oporezuju od 1. siječnja 2010. Ukinuo bi se PDV na lutrijske igre i umjesto toga uvela naknada od 10 posto ukupne vrijednosti prodanih srećki.

Novine su vezane i uz godišnje naknade za priređivače igara na sreću i internet klađenje, a jamstvo banke za kladionice vezuje se uz ostvareni promet.

Vlada procjenjuje da bi nova pravila iznos koji se od igara na sreću usmjerava prema Hrvatskom olimpijskom odboru, programe borbi protiv ovisnosti, socijalne i kulturne programe već u idućoj godini povećala za oko 50 milijuna kuna.

Izvor: Hina

10.07.2009. 13:09:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh