« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
HUP:

Milijarda nije dovoljna, rebalans mora biti stroži

Vlada mora povući nekoliko odlučnih poteza u koji spada i izmjena radnog zakonodavstva, smatraju u HUP-u

Damir Kuštrak
Damir Kuštrak (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Damir Kuštrak

,

Jadranka Kosor

,

MMF

,

HUP

,

rebalans proračuna

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

fiskalna politika

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako HUP od nove Vlade premijerke Jadranke Kosor traži znatno stroži rebalans proračuna od onoga koji se najavljuje, ali i izmjene radnog zakonodavstva kako bi se očuvala radna mjesta, no svjesni su da se to može napraviti u kratkom roku. Iz HUP-a poručuju i kako nisu skloni devalvaciji kune jer smatraju da bi ona zbog hrvatskih posebnosti donijela suprotan učinak nego u zemljama u kojima je nedavno provedena.

"Jedna milijarda kuna ušteda, kako se najavljuje, nije dovoljna. Tražimo nekoliko odlučnih poteza. Prvi je smanjenje javne potrošnje, odnosno rebalans proračuna i to znatno veći nego što se trenutno najavljuje. Tražimo i primjenu raznih strukturnih mjera koje su poduzete u našem okruženju, odnosno da se vidi što Vlada od toga može iskoristiti da bi pomogla gospodarstvu", izjavio je Kuštrak.

HUP predlaže i da Vlada svakako s MMF-om raspravi situaciju u Hrvatskoj. "Mi ne prizivamo MMF, ali s njih treba biti stalno na liniji, jer je u konačnici podrška MMF-a reformama koje treba provesti u Hrvatskoj dosta važna", smatra predsjednik Kuštrak.

Predlaže se i da Vlada prihodovnu stranu proračuna pojača naplatom od legalizacije objekata s nepotpunom dokumentacijom, kojih u Hrvatskoj, po njegovim riječima, ima oko 132 tisuće. Naplatom te legalizacije država bi u kratkom roku mogla prihodovati između 12 i 13 milijardi kuna.

Kako se neslužbeno doznaje, HUP smatra da je vrijeme za trenutnu i snažnu fiskalnu prilagodbu čija je alternativa raspad javnih financija. Poslodavci stoga traže da se do početka ljetne parlamentarne stanke ili na izvanrednoj sjednici Sabora tijekom ljeta donesu odluke o rebalansu proračuna kojim bi se troškovi države smanjili za 10 milijardi kuna, pri čemu treba dotaknuti sve kategorije.

Izvor: Hina

10.07.2009. 13:53:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh