« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
CIJENA ŽIVOTA

Planet Zemlja vrijedi 4800 trilijuna dolara?

Znanstvenici su stvorili formulu pomoću koje mogu izračunati financijsku vrijednost naše planete

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

planet Zemlja

,

život

,

financijska vrijednost

Astrofizičar Greg Laughlin do brojke je došao računajući sumu starosti planeta, veličine, temperature, mase i ostalih vitalnih statistika, a Zemlja je ispala najskuplja. Mars je procijenjen na samo 16,000 dolara, dok Venera vrijedi manje od centa. Postoji oko 1235 poznatih planeta u svemiru, od kojih većina nije dobila visoku cijenu uglavnom zbog nepovoljne klime.

Profesor Laughlin je složio jednadžbu koju je koristio kako bi procijenio otkrića svemirskog teleskopa Kepler. Egzoplanet Gilese 581 c smatrao se nasličnijim Zemlji, no jednadžba ga je procijenila na samo 160 dolara. "Uvijek sam smatrao kako je koncept planeta nalik Zemlji prilično nategnuto definiran, te sam želio vidjeti je li njegova prava vrijednost odgovara medijskoj pompi. Ova jednadžba je samo način da odredim koliko doista možemo očekivati od novih otkrića."

Što je zvijezda starija to ima veću vrijednost, jer je imala šansu da sazrije, u obzir se uzima i masa. Ukoliko postoje planeti veličine slične Zemlji, pretpostavlja se kako je to dobra podloga za razvoj života. Laughlin je također u obzir uzeo i količinu energije koju zvijezda proizvodi, te mogu li njezine temperature podržavati život. Profesor je zaključio da je planete vrijednosti 100 milijuna dolara i više vrijedno proučavati, dok se ostalo ne isplati. "Ova formula je pokazala koliko je planet Zemlja doista vrijedan, te se nadam da će nam pomoći da više cijenimo ono što imamo."

28.02.2011. 16:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    28.02.2011. 22:49
    mislim da mi fali još jedan dolar...
  2. avatar
    Dushan
    13.04.2011. 14:49
    Računica je apsolutno neosnovana, jer dolar kao dolar više nema pokriće, a kamoli tolika svota istih.
    Ergo, ovim istraživanjem možete obrisati, ja se izvinjavam, zadnjicu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh