« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
i to je moguće?

Planet samoubojica

'Najbrži i najtopliji' divovski planet, koji kruži oko zvijezde udaljene oko 325 svjetlosnih godina od Zemlje, zapravo je 'planet-samoubojica', tvrde astronomi

Planet samoubojica
Više o

planet samoubojica

,

WASP-18b

,

Feniks

,

Douglas Hamilton

Neobični, vatreni planet, pod nazivom WASP-18b, trenutačno je tako blizu svoje zvijezde i u tolikoj je veličini da na njoj izaziva ogromne plimne valove plazme koji zakrivljuju orbitu samog planeta oko zvijezde.

U zauzvrat te ogromne plime vrte planet tolikom brzima da se oko zvijezde okrene u manje od jedan dan. Rezultat toga je smrtonosni plesni zagrljaj usred kojeg će se spiralnim kretanjem planet jednog dana zabiti u zvijezdu.

„To je spora smrt, koja se može dogoditi i za milijun godina", izjavio je Coel Hellier, znanstvenik koji je otkrio planet i profesor astrofizike na Sveučilištu Keele u Engleskoj.

"No, stvaranjem plima, planet nedvojbeno izaziva vlastito uništenje."

Zvijezda u sustavu Feniks nazvana je WASP-18b zato jer ih je našao znanstveni tim iz projekta Wide Angle Search for Planets. Planetu je zbog velike blizine površinska temperatura veća od 3800 stupnjeva. Planet koji je veličine oko 10 Jupitera, udaljen je od zvijezde nešto više od tri milijuna kilometara, što je oko 1/150 udaljenosti Zemlje od Sunca.

Učinak čudnovatog planeta na zvijezdu je oko 10 puta jači od djelovanja Mjeseca na zemljinu plimu, kaže Hellier. Kao i većina planeta izvan Sunčevog sustava, ni WASP-18b nije viđen direktno kroz teleskop, nego je uočen promatranjem svjetla zvijezde.

Trenutačno je otkriveno više od 370 ekstrasolarnih planeta. "Ovaj je još jedan 'čudnovati kljunaš' među njima", izjavljuje planetolog Alan Boss iz Instituta Carnegie u Washingtonu.

Zbog toga jer je vrlo očito da se radi o kozmičkom samoubojici, Hamilton kaže i da je moguće da neki temeljni fizikalni proračuni, na koje se oslanjaju svi astronomi, mogu biti - potpuno pogrešni.

Hamilton poručuje da zbog toga jer je vrlo očito da se radi o kozmičkom samoubojici, vrlo je moguće da neki temeljni fizikalni proračuni na koje se oslanjaju svi astronomi, mogu biti - potpuno pogrešni.

"Ukoliko se planet nastavi spuštati niz svoju smrtonosnu spiralu, odgovor će biti jasniji i za manje od deset godina", izjavljuje.

28.08.2009. 12:04:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh