« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Policija istražuje slučaj

Dvadesetak krava počinilo samoubojstvo bacanjem niz liticu?

Stanovnici pitoresknog švicarskog sela Lauterbrunnen posljednjih su dana prilično zabrinuti. Naime, dvadesetak krava navodno je počinilo samoubojstvo bacajući se s litice u blizini sela.

Samoubojstvo krava
Samoubojstvo krava (Daily Mail)
Više o

samoubojstvo

,

Švicarska

,

Alpe

,

krave

U razmaku od samo tri dana 28 krava i bikova misteriozno je preminulo nakon što je palo niz liticu duboku stotinjak metara. Morala je reagirati i gorska služba spašavanja, koja je pomoću helikoptera uklonila leševe zbog opasnosti od zagađenja podzeminh voda.

˝U Alpama više nema toliko velikih mesoždera koji bi uklonili tijela prirodnim putem, stoga su morala biti uklonjena na ovaj način. Istražujemo slučaj jer krave koje žive u planinama mogu normalno procijeniti opasnost te izbjeći padanje niz liticu˝, izjavio je glasnogovornik policije.

Krave koje slobodno šeću po livadama uobičajen su prizor na Alpama, gdje ih farmeri puste na ispašu u blizini sela. Ponekad se dogodi da krava padne niz liticu, premda je neuobičajeno da ih je toliko stradalo na jednom mjestu. Postoje spekulacije da se to događa kada se krdo krava kreće u potrazi za ispašom te slijede jedna drugu.

Većina znanstvenika pak smatra da su životinje nesposobne počiniti samoubojstvo. Pa čak i voluharice, za koje se prema popularnom mitu vjeruje da se bacaju s litica tijekom sezone parenja, ne čine to namjerno. Zapravo ih nagon tjera da promjene mjesto obitavanja tijekom čega migriraju u velikom broju. Ponekad se, posebice u Skandinaviji, popnu na litice iznad oceana, te nošene željom da pređu na drugu stranu, bacaju u vodu kako bi preplivale, no često ugibaju kao rezultat utapanja ili iscrpljenosti.

Ovaj mit je došao u središte pozornosti, kada je Disneyeva emisija o divljim životinjama tijekom 1950-tih prikazala migraciju voluharica kao pokušaj samoubojstva.

28.08.2009. 17:50:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh