« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HLADNA REAKCIJA

Pjongjang ponudio pregovore, Seul odbio

Južna Koreja je odbila službenu ponudu sjevernog susjeda o pregovorima za smirivanje napetosti

Južna Koreja ove pozive je ocijenila neozbiljnima
Južna Koreja ove pozive je ocijenila neozbiljnima (Getty Images)
Više o

pregovori

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

Sjevernokorejska vlada je u poruci predložila pregovore predstavnika vlada dviju država 27. siječnja, prenosi Hina. Južnokorejska vlada priopćila je da je Pjongjang predložio i pregovore o zajedničkim gospodarskim projektima uz posredovanje Crvenog križa. Pjongjang je također najavio kako će ponovno dopustiti prekograničnu komunikaciju između dviju Koreja i južnokorejskim dužnosnicima da se vrate u zajednički industrijski kompleks na području Sjeverne Koreje.

Pjongjang je prošli tjedan dva puta preko odbora za mirno ponovno ujedinjenje domovine ponudio "bezuvjetan i brz" nastavak pregovora potkraj siječnja ili u početku veljače. Teme razgovora bila bi sva prijeporna pitanja između dvaju susjeda, uključivo razoružanje, mir, pomirenje, jedinstvo i suradnju, isticalo se u sjevernokorejskoj ponudi.

No ti su prijedlozi primljeni hladno u Seulu koji ocjenjuje da sjeverni susjed najprije mora pokazati da je ozbiljan kad je riječ o denuklearizaciji. "Teško je to smatrati ozbiljnom ponudom za razgovor", kazao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja. "Vrata za razgovor su otvorena ako Sjeverna Koreja dokaže da je njezino stajalište iskreno", rekao je južnokorejski glasnogovornik.

10.01.2011. 15:35:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh