Pivce za živce, vince za zdravlje
Budući da vino ima snažno antibakterijsko djelovanje, ono poboljšava mikrobiološku sigurnost hrane i sprječava razvoj infekcija
Vinski fenoli, uneseni u organizam kao integralni dio obroka, mogu u probavnom sustavu spriječiti nastajanje i apsorpciju štetnih proizvoda, a time se smanjuje brzina i opseg apsorpcije alkohola.
Budući da vino ima snažno antibakterijsko djelovanje, ono poboljšava mikrobiološku sigurnost hrane i sprječava razvoj infekcija. Kada ga se koristi kao dodatak u pripremi jela, njegova antibakterijska aktivnost ostaje očuvana unatoč značajnim promjenama u fizikalno-kemijskim svojstvima izazvanim zagrijavanjem, ističe Boban.
Primjerice, umjerenom konzumacijom vina zdravlje mogu poboljšati oboljeli od metaboličkog sindroma i dijabetesa. Međutim, kako bi se održao povoljan omjer rizika i koristi, treba temeljito razmotriti pojedinačni rizik od predoziranja, zloporabe i ovisnosti.
Osobito vrijedan antioksidans je resveratrol, koji oponaša učinke kalorijskog ograničenja i aktivira enzime AMPK i SIRT1, koji imaju antidijabetski potencijal
Novi komentar