« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
KARIJERA

Pitanja koja trebate postaviti na razgovoru za posao

Došli ste do dijela gdje vas voditelj razgovora pita "Imate li kakvih pitanja za mene?" i ostali ste bez teksta? Donosimo vam nekoliko pitanja s kojima ćete ostaviti sjajan dojam

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

zapošljavanje

,

razgovor za posao

,

traženje posla

,

rad u inozemstvu

„Imate li kakvih pitanja za mene?" neizbježan je dio svakog razgovora za posao, ali istovremeno izbacuje iz takta i najpripremljenije kandidate. Znate da će prije ili poslije doći na red, ali nikad ne znate što zapravo odgovoriti.

Kažete li da nemate pitanja, lako možete ostaviti dojam nezainteresirane osobe, a nitko ne želi zaposliti nekoga tko nije zainteresiran za posao. Postavite li pogrešna pitanja, ili previše pitanja, možete razljutiti ili uvrijediti osobu koja vodi razgovor.

Što učiniti? Koja su to „dobra" pitanja na razgovoru za posao? Donosimo vam nekoliko vrlo solidnih pitanja na koja se uvijek možete osloniti za vrijeme razgovora za posao. Jednostavna su, relevantna i gotovo je nemoguće da nešto krivo kažete.

1. Kakva je radna atmosfera u tvrtki?

Ukoliko ste dobar kandidat, zasigurno ste detaljno istražili tvrtku u koju se prijavljujete. Znate sve o njoj, njezinim uredima do korporativne kulture. S druge strane, ovo pitanje ostavit će ispitivaču snažni dojam da ste zainteresirani za posao, a dajete mu i priliku da vam nahvali tvrtku, što svi vole. Bonus bodove za dojam dobit ćete i ako se pridružite hvalospjevima, ali budite oprezni da ne pretjerate. („Eh da, čitao sam o tome na web stranici tvrtke, sjajno je što..")

2. Kad mogu očekivati da ćete mi se javiti?

Ovo je jedno od najvažnijih i najkorisnijih pitanja koje možete postaviti na razgovoru za posao. Osim što je ta informacija sama po sebi važna, ovakvo pitanje šalje jasnu poruku da ste samopouzdani i da očekujete da vam se jave. Možda i najvažnije, ovako postavljeno pitanje dat će vam dobar uvid u to što voditelj razgovora misli o vama, što ćete lako moći iščitati iz njegove reakcije.

3. Koja je početna plaća?

Neki će vam stručnjaci reći kako su pitanja o plaći kontraproduktivna, ali ukoliko se vaš razgovor za posao polako privodi kraju, a vi još uvijek niste čuli ništa o tome, kraj intervjua sasvim je prikladno vrijeme da pitate voditelja intervjua o tome. Na kraju krajeva, zašto biste gubili svoje vrijeme na nešto što je značajno ispod prihvatljivog nivoa plaće na koju računate? Ukoliko plaća nije jasno naznačena u oglasu za posao, velike su šanse da je razlog tomu upravo nekakav pokušaj muljanja ili natezanja s iznosom. Imate potpuno pravo znati takve stvari prije negoli krenete dalje.

4. Kakve su mogućnosti za napredovanje u budućnosti?

Budite vrlo oprezni s ovim pitanjem. S jedne strane, ono je odličan način da pokažete kako ste osoba orijentirana na karijeru, koja ju planira ostvariti unutar kompanije. S druge strane, nipošto ne smijete odati dojam kao da želite iskoristiti rad u tvrtki isključivo kao vrata za bolje i veće stvari. Isto tako, ne preporučujemo postavljanje ovog pitanja ukoliko je osoba koja vodi razgovor netko tko će vam direktno biti šef. Ipak, kao i s drugim pitanjima, ukoliko ga postavite u pravi trenutak, možete ostaviti stvarno dobar dojam.

5. Hoćete li sačuvati moj životopis u vašoj bazi za buduće natječaje?

Ovo je pitanje posebice prikladno ukoliko smatrate kako niste ostavili dovoljno dobar dojam ili se pokaže da niste ono što tvrtka treba na nekoj poziciji. Umjesto da podvijete rep i nikad se više ne pojavite u krugu tvrtke, na ovaj ćete način ostaviti dojam osobe koja na sve gleda pozitivno i s entuzijazmom. Budite proaktivni u vezi budućih natječaja u tvrtki i imate odlične šanse da vas netko zapamti. Ponekad je to sve što vam treba da budete u prednosti pred ostalim kandidatima.

08.11.2011. 19:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Corian
    11.11.2011. 15:39
    Zanimljivi savjeti, nikad čovjek ne zna kada će mu zatrebati :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh