« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ČITANJE MISLI POSLODAVCA

Kako osujetiti eliminacijska pitanja na razgovoru za posao

Teško je biti inovativan i impresionirati poslodavca na razgovoru za posao, pogotovo jer svakodnevno sluša kandidate kako tvrde da su baš oni idealni za to mjesto. No, postoji način

Više o

nezaposlenost

,

razgovor za posao

,

otkaz

,

karijera

,

traženje posla

,

intervju za posao

Razgovori za posao su nužno zlo i svi ljudi, bilo da su upravo završili školu, fakultet ili traže novo zaposlenje, moraju proći kroz taj stresni eliminacijski proces.

Poslali ste životopis, prošli ste preliminarnu eliminaciju i pozvani ste na razgovor za posao na koji ste se prijavili. Smisao intervjua je da osobno prezentirate svoje sposobnosti i kvalitete koje će doprinijeti tvrtki, no prvo u to morate uvjeriti osobu koja vodi razgovor.

Ali kako biti inovativan i impresionirati poslodavca kojeg svakodnevno kandidati uvjeravaju da su baš oni idealni za to radno mjesto? Mi vam donosimo uvid u misli koje se najčešće vrzmaju voditeljima razgovora i koje će vam pomoći da osujetite nezgodna pitanja, te da budete jedan korak ispred ostalih kandidata.

1. "Nemam ja vremena za pripreme"

Vrlo često se zna dogoditi da osoba koja vodi razgovor nije stigla detaljno proučiti životopise svih kandidata koje će toga dana intervjuirati, a nije za ne očekivati da prilikom razgovora uopće nema vaš životopis pri ruci.

Jednostavno morate biti svjesni da poslodavci imaju i drugih obaveza, pa vrlo lako smetnu takve stvari s uma, a kako bi doskočili toj nezgodnoj situaciji morate biti dobro pripremljeni. Uvijek sa sobom nosite kopiju životopisa koji ste poslali, a bilo bi idealno da sve navedene podatke znate napamet kako bi ih mogli prezentirati zaboravnom voditelju. Neka vaše izlaganje bude što kraće, a idealno bi bilo da ne traje duže od 30 sekundi.

2. "Kako to izgleda?"

Svi mi formiramo mišljenje o nekome unutar par sekundi nakon upoznavanja, pa tako i voditelji razgovora. Stoga je bitno ostaviti što bolji prvi utisak što znači da je vrlo važno kako vizualno izgledamo. Ako dođete na intervju u trapericama i običnoj majici ostavit ćete dojam da vam je apsolutno svejedno hoće li dobiti posao ili ne. Raščerupana masna kosa, neobrijana brada, neuredni nokti su također stvari koje će vam otežati utrku za radno mjesto. Stoga preporučamo da na razgovor dođete u odjelu ili u kostimu, jer ćete na taj način izgledate profesionalnije i ozbiljnije, te brigu o higijeni kako bi izbjegli nepotrebni hendikep.

3. "Koliko sam puta to čuo"

Prilikom razgovora za posao susrest ćete sa klasičnim trik pitanjem da opišete svoje najveće slabosti, a odgovori poput "Moja najveća slabost je to što radim previše" ili "Ne mogu si pomoći jer sam perfekcionist" su izlizani klišeji koji neće nikoga impresionirati. Dapače generički odgovori daju do znanja voditelju da ste apsolutno neiskreni i da se na vas ne može računati. Neka vaš odgovor  o manama bude koncipiran na taj način da kažete nešto pozitivno o sebi, pa negativnu stvar i na kraju opet završiti pozitivnom.

Primjerice, „Kako u životu tako i na poslu ustrajem da se sve odvija po zacrtanom planu i programu ali zbog toga često nailazim na nerazumijevanje kako kod kolega tako i kod ukućana, no, na kraju dana uspijem okrenuti vodu na svoj mlin". Doma pripremite odgovore na ovo pitanje i vježbajte s nekim od ukućana kako bi zvučali što iskrenije i uvjerljivije.

4. "E, sada će vam biti neugodno!"

Poslodavci znaju postavljati pitanja koja apsolutno nemaju veze s poslom nego im je jedini cilj da vas izbace iz takta kako bi dobili što bolji uvid kako funkcionirate u nepredvidljivim i stresnim situacijama. Ako vas priupita za vaše mišljenje o političkim previranjima ili konstatira da su svi vaši dosadašnji odgovori bili katastrofalni na vama je da zadržite mirnoću i ponudite diplomatske odgovore. Neka vaši odgovori budu hipotetski, u kondicionalu - kada bi bila takva situacija..., a najvažnije je da ostanete mirni i staloženi.

Poslodavci znaju stavljati velike pauze između pitanja kako bi vi stekli dojam da vaši odgovori ne zadovoljavaju njihove kriterije, te da očekuju da još nešto kažete. Nemojte nasjest na takve fore i dodavati nepotrebne stvari kako bi upotpunili tišinu, ako ste zadovoljni vašim odgovorom čekajte da vam postavi novo pitanje.

5. "Hoću da radite za mene!"

Iako je zbog velike nezaposlenosti konkurencija na ponuđena slobodna radna mjesta vrlo jaka  događaju se situacije da vas zbog vaših jedinstvenih vještina poslovođa želi impresionirati kako bi prihvatili da radite baš za njegovu tvrtku. To vam daje jedinstvenu priliku da prilikom intervjua, kada za to dođe vrijeme, postavite pitanja koja će vam dati uvid u stanje u tvrtci. Primjerice, kakva je radna atmosfera, kolika je plaća, te kakvi su uvjeti za napredovanje.

Sva ova pitanja su legitimna i opravdana ako ste kvalitetan radnik i poslodavci se otimaju za vas, no ako ne spadate u ovu kategoriju toplo preporučamo da ih zaobilazite u širokome luku.  

09.11.2011. 11:43:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh