Pistacija - puno više od grickalice
Iako im cijena nije nimalo pristupačna, tu i tamo mogu se naći na akciji, a to je prava prilika da se počastite najukusnijim i pritom jako zdravim grickalicama
Pistacije nisu samo za grickanje, od njih se radi sladoled prepoznatljive zelene boje, a odlične su i kao dodatak raznim jelima.
Možemo ih posuti po pečenom mesu, po rižotu ili tjestenini ili pak dodati gustim juhama.
Kad smo kod nutritivnih vrijednosti, u 30 grama oljuštenih pistacija nalazi se:
- kalorija - oko 150
- masti - 12 grama
- proteina - 6 grama
- ugljikohidrata - 7 grama
- vlakana - 3 grama
- šećera - 2 grama
Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra, vitamina E, folne kiseline, sterola - tvari koja se nalazi u biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol.
Bogate su antioksidansima - intenzivno zelena boja pistacija znak je da su bogate antioksidansima, zbog čega imaju jači antiupalni učinak na tijelo od ostalih orašoida. Pistacija je zelena zbog luteina, koji je povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocianina.
Bogate su vlaknima - vlakna su važna za funkcioniranje probavnog trakta i održavanje zdrave tjelesne težine. Zahvaljujući vlaknima dulje osjećamo sitost, zbog čega nam pistacije pomažu da utažimo glad i skinemo višak kilograma.
Siromašne su kalorijama - za razliku od većine orašastih plodova koji obiluju zdravim masnoćama, ali i kalorijama, pistacije imaju malo nisku kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne grickalice.
Teško se predozirati pistacijama - u usporedbi s ostalim orašoidima, pistacije imaju bolje izbalansiran omjer proteina i masti. Uz to, činjenica da ih morate vaditi iz ljuski spriječit će vas da "navalite" na njih i pretjerate s konzumacijom.
Zdrave masnoće iz pistacija čuvaju srce i mozak - pistacije obiluju zdravim masnoćama (najvećim dijelom mononezasićenim i polinezasićenim mastima) koje pomažu sniziti loš kolesterol te na taj način smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, regeneriraju stanice i čuvaju zdravlje mozga.
Novi komentar