« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVI IZAZOV

Piratima su 3D filmovi prevelik zalogaj - zasad

Filmovi u tri dimenzije ne mogu se snimiti običnom kamerom u kinu pa je filmska industrija na trenutak odahnula - no, pirati su pirati, već će naći rješenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

3D tehnologija

,

3D film

,

pirati

,

Pirate Bay

,

James Cameron

,

Avatar film

Priče o revoluciji koju je izazvao „Avatar" Jamesa Camerona ne jenjavaju - publika je ostala opčinjena vizualnim efektima, zarada je ogromna, svi sretni, svi zadovoljni. Ali, Hollywood se nada da će 3D tehnologija koju je popularizirao ovaj film imati još jedan veliki doprinos i to u borbi s piratstvom.

Kako kaže Michael Peyser sa Sveučilišta Southern California, inače izvšni producent U2 3D turneje iz 2007., predstoji period u kojem će filmska industrija bar malo odahnuti od pirata. Filmovi u tri dimenzije beskorisni su piratima jer ih ne mogu kopirati u kinu. A čak i kad bi ih mogli kopirati, ne bi ih mogli prikazivati ni gledati kod kuće.

Ali, tehnologija se prebrzo razvija da bi si filmaši dopustili luksuz odmaranja. Naime, tvrtke kao što su Sony, Panasonic i Samsung već ove godine namjeravaju na tržište izbaciti televizore za gledanje u tri dimenzije. U slučaju da 3D postane mainstream, porast će potražnja za 3D piratskim kopijama filmova. To je čista logika. Ipak, pitanje je hoće li pirati uspjeti proizvesti efekte 3D tehnologije ili će nastaviti s distribucijom 2D verzija 3D blockbustera.

Pirati kopije izrađuju na dva načina - ili prokrijumčare kameru u kino ili razbiju zaštitni kod originalnih pre-release DVD-a. Zatim izrađuju ilegalne kopije, najčešće u DVD formatu i stavljaju ih na internetske stranice za razmjenu poput The Pirate Baya.

Snimke kamerom su najčešći i najbrži oblik piratskog djelovanja. No, kad se radi o 3D filmovima od kamera nemaju koristi. Filmovi u 3D obliku proizvod su dvaju projekcija različito polariziranog svjetla. Polarizacija reda svjetlosne valove na način da svi vibriraju pod istim kutom. Naočale koje gledatelji nose prilikom gledanja takvog filma filtriraju jedan snop polariziranog svjetla na svako oko. Kako su obje projekcije djelomično neravnomjerne, svako oko prima različitu sliku čime se stvara iluzija dubine. Kamera to ne može snimiti i sve što ćete dobiti je poprilično mutna slika.

Ipak, Peyser ne podcjenjuje piratske čarobnjake: „Pirati su pirati. Već će naći načina da kopiraju i to."

10.02.2010. 10:46:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh