« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
nova europa

Pirati u Europskom parlamentu

Osim pobjede desnice, jedno mjesto ima i švedska Piratska stranka

Fotografija vijesti
Više o

Europski parlament

,

Pirate Bay

,

Piratska stranka

Izbori za Europski parlament, koji dobrim dijelom mogu odrediti i sudbinu Hrvatske na putu u EU, protekli su u najmanjem odzivu birača i pobjedi desnih stranaka, uz loš rezultat socijaldemokrata i pravi potop britanskih laburista.

No, najzanimljiviji detalj stiže iz Švedske gdje je Piratska stranka osvojila 7,1% na izborima. Radi se, naravno, o stranci koja podržava slobodno skidanje filmova, glazbe i ostalog sadržaja s Interneta.

Nedavna presuda četvorici admina s Pirate Baya, svojevrsne Tortuge na Internetu, koji su dobili po godinu dana zatvora i moraju platiti 30 milijuna švedskih kruna odštete zbog povrede autorskih prava ogorčila je dobar dio Šveđana. I inače poznati kao narod koji jako drži do osobnog integriteta i smanjenja svih oblika nadzora nad građanima ovim su poslali prilično jasnu poruku svojoj vladi.

Kandidat Piratske strane Christian Engstrom oduševljen je činjenicom da će sjediti u Europskom parlamentu i imati priliku braniti svoje stavove na tom mjestu.

Društvo će mu raditi šarolika ekipa od otprilike 270 demokršćana, 160 socijalista, 80-ak liberala, pedesetak zelenih i po 35 komunista i euroskeptika.
08.06.2009. 07:17:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh