« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PROSVJED

Sutra ping-pong prosvjed Sindikata biciklista

U utorak 3. travnja, održat će se veliki prosvjed biciklista u Zagrebu, u 17 sati pred Gradskim poglavarstvom te u 18 sati pred MUP-om u Heinzlovoj

Vozite bicikl i strah vas je zakona? Dođite na prosvjed!
Vozite bicikl i strah vas je zakona? Dođite na prosvjed! (Sindikat biciklista)
Više o

Sindikat biciklista

,

ping pong prosvjed

Posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci smo svakodnevnog kažnjavanja biciklista od strane policije, što je apsurdno jer je biciklistička infrastruktura u Zagrebu takva da su biciklisti prisiljeni kršiti bizarna pravila i nedovoljno dobre zakone. A poštivati pravila znači i stavljati glavu u torbu - probajte samo voziti Miramarskom po cesti - nitko s imalo mozga u glavi neće to učiniti.

I staze koje postoje ne mogu se zvati stazama - nefunkcionalne su, loše označene, blokirane ugostiteljskim objektima ili parkiranim automobilima, naglašavaju u Sindikatu biciklista, najagilnijoj domaćoj biciklističkoj udruzi koja organizira prosvjed.

Osim toga, kažu "Kad smo se žalili na situaciju, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUP-a kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture. Grad već dulje vrijeme usprkos obećanjima nije izgradio niti jednu funkcionalnu stazu - sve se svodi na kozmetiku i bojanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršenja pravila. Iako volimo ping-pong, ne volimo da ga s nama igraju".

I baš zato, u utorak 3. travnja u 17 sati pred Gradskim poglavarstvom, dogodit će se Ping-pong prosvjed u kojem će prvo u odgovornima u poglavarstvu, a kasnije i onima u MUP-u, biti urudžbiran dopis sa zahtjevima za promjenama, ali i, simbolički, oprema za ping-pong.

Sindikat biciklista je predložio i rješenja među kojima su hitna izgradnja biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje izgradnja nije moguća. Tu je također zahtjev policiji da bicikliste, ako ih na kolniku očekuje tamo i štiti, a uz to Sindikat biciklista traži izmjenu nadležnih zakona kako bi se biciklizam poticao i bicikliste štitilo, a ne obeshrabrivalo i kažnjavalo.

02.04.2012. 14:07:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tvoj toner
    26.05.2012. 19:00
    Sindikat biciklista? Hmmm...
  2. avatar
    HP priner
    12.07.2012. 09:41
    nek se prime posla
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh