« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ODUSTAJU

Oryx taxi ne može se više boriti s nelojalnom konkurencijom

Gasi se usluga koja pokazala kakvi bi taksiji u gradu trebali biti - na gubitku građani

Fotografija vijesti
Više o

Oryx taxi

Nakon što su 10. 10. prošle godine najavili početak rada na Trgu bana Jelačića pompoznim predstavljanjem svoje ergele lijepo izdizajniranih taksija s urednim uniformiranim vozačem (što im je Bandić omogućio besplatno) te uložili vidljive novce u marketing nove gradske taxi službe, danas je stiglo priopćenje da Oryx taxi prestaje s radom.

Testirali smo njihove usluge - vozila su lijepa i uredna, vozači pristojni, a ideju da se za usluge može kupiti prepaid kartica smatramo genijalnom. Naime, ima li boljeg načina da roditelji mladih ljudi mirno spavaju znajući da im dijete ima karticu za vožnju taksijem pa neće sjesti pripitom kolegi u auto, a ne može novac ni potrošiti na još jedno piće prije polaska kući. Takva ideja potencijalno je spasila mnoge mlade živote. Međutim, dobra ideja, dizajn, brdo kapitala i zaštita moćnih struktura grada ipak nisu garancija da će posao ići po planu. 

Pročitajte priopćenje:

"Kako bi ispoštovali sve zakonske norme i propise, ORYX Taxi je zaposlio po 3 vozača za svako vozilo te time svim zaposlenicima omogućio normalan smjenski rad. Svi noćni sati, sati praznicima i blagdanima te eventualni prekovremeni sati obračunati su i uredno isplaćeni pri svakom obračunu plaća, a sve plaće u potpunosti i na vrijeme isplaćene svim djelatnicima. Svi zaposleni vozači posjedovali su sve potrebne kvalifikacije za obavljanje posla, od statusa profesionalnog odnosno kvalificiranog vozača do posebnog ispita za autotaksi vozača što je utvrdio i inspektorat u svojoj redovnoj kontroli", opisuju način na koji su radili te dodaju kako u samom poslovanju nije zabilježen niti jedan incident koji bi uključivao nekog od vozača ORYX-a i nekoga iz konkurentskih tvrtki. U priopćenju dalje tvrde kako su se prema svima odnosili s jednakim poštovanjem i uvažavanjem kao kolege.

Tržišna utakmica se u poslovnom svijetu vodi kvalitetom usluge, sigurnošću putnika, korektnom cijenom, a sve u okviru zakonskih normi. Fer tržišnu utakmicu zasigurno ne predstavljaju neplaćeni prekovremeni sati zaposlenicima, neizdavanje računa, rad sa vozilima bez valjanih licenci za rad na području Grada Zagreba, rad sa nekvalificiranim vozačima i formiranje cijena na tim osnovama", priopćuju iz ORYX grupe te pojašnjavaju kako bi u takvim okolnostima da bi opstali morali nabaviti rabljena vozila u vrijednosti manjoj od 70 tisuća kuna.

"Uz to, umjesto 3 vozača morali bismo imati samo 2 vozača po vozilu i organizirati svakodnevni rad u smjenama u trajanju od po 12 sati prisiljavajući zaposlenike da rade u prosjeku 300 sati mjesečno, a istovremeno im ne isplaćivati prekovremene sate te naknade za rad noću, nedjeljom i blagdanima. No poslovati na takav način ORYX Grupa ne zna i ne želi", tvrde iz Oryx Grupe.

Ne možemo pristati na takvu visoku razinu nesigurnosti za korisnike usluga kao i ostalih sudionika u prometu niti na izrabljivanje vlastitih djelatnika, a za vlastiti dobitak. To se najstrože protivi korporativnoj kulturi svih sektora Grupe kao i samih zakona Republike Hrvatske. Prema poslovnom planu, u prvih 5 godina nije planirana dobit u okviru taksi djelatnosti, no očekivalo se da će poslovanje omogućiti pokrivanje troškova hladnog pogona što nažalost u trenutnim tržišnim okolnostima nije moguće", stoji u priopćenju kojega zajedno potpisuju predsjednik Uprave Pavo Zubak te članovi Uprave Ivan Zubak i Dubravko Skender, a koji najavljuju kako njihovo povlačenje ne znači da se više neće vratiti.

"Odlučimo li se u budućnosti ponovno pokrenuti istu, čekat ćemo trenutak kada će biti omogućeno natjecanje za dobivanje novih. ORYX Grupa nastavlja dalje sa svojim uspješnim radom u ostalim djelatnostima kroz koje je već ove godine stvorila brojna nova radna mjesta, a u idućih 3 mjeseca stvorit će ih još 20", zaključuju iz ORYX Grupe.

 

29.03.2012. 10:27:34
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HP priner
    12.07.2012. 09:43
    nek kupe dacije umjesto pasata
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh