« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAMO NAGAĐANJA

Piloti pušteni kući, službenog uzroka pada MIG-ova još nema

Piloti se fizički i psihički osjećaju dobro, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne želi prejudicirati uzroke pada

Krhotina MIG-a
Krhotina MIG-a (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

Milan Kujundžić

,

vojno zrakoplovstvo

,

mig 21

,

amazonska biljka

Dvojica pilota MIG-a 21, koji su se jučer srušili tijekom vojne vježbe pokraj vojnog poligona u Slunju, puštena su tijekom poslijepodneva iz Kliničke bolnice Dubrava u koju su lakše ozlijeđeni prebačeni nakon nesreće. Ravnatelj KB Dubrava Milan Kujundžić izjavio je za Hinu da se piloti fizički i psihički osjećaju dobro.

Tijekom prijepodneva pilote su u bolnici posjetili predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić te savjetnik predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić.

Bagarić: Bez nagađanja o razlozima pada

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO) general bojnik Vlado Bagarić odbio je iznositi bilo kakva nagađanja o uzrocima pada ističući kako je oformljeno povjerenstvo koje istražuje ovaj događaj te da ne želi ništa prejudicirati.

Zapovjednik HRZ-a i PZO je rekao da su u formaciji letjela četiri MIG-a 21, a da su se prva dva srušila. Pojasnio je da MIG 21 nema klasičnu crnu kutiju kao ostali zrakoplovi, već uređaj koji bilježi elemente leta te vjeruje da će i taj uređaj biti uskoro pronađen. Rekao je da će piloti koji su se jučer srušili kod Slunja dati iskaz istražnom povjerenstvu kada im to odobre liječnici. Također, istraga će utvrditi od čega je ranjena žena na tlu, od dijelova zrakoplova ili od ubojitih sredstava, dodao je.

Bagarić je podsjetio da je oformljeno peteročlano povjerenstvo koje istražuje ovaj događaj i koje je potpuno neovisno u svom radu. Istaknuo je da su svi obavezni surađivati s tim povjerenstvom te da je formirana i posebna radna skupina ako povjerenstvu bude potrebna dodatna pomoć. Odgovarajući na brojna pitanja novinara o uzorcima pada MIG-ova, Bagarić je nekoliko puta ponovio da ne želi prejudicirati bilo koji razlog zašto su se jučer srušila dva hrvatska MIG-a.

Bagarić je naglasio da je tijekom vježbe prva dva dana sve bilo u redu i da su piloti postizali dobre rezultate u gađanju ciljeva na zemlji, kao i trećeg dana ujutro. Formacija od četiri zrakoplova MiG 21, od kojih su se dva srušila, pripremala se tada za gađanje ciljeva nevođenim raketama i topovima kada je došlo do nesreće. Naglasio je da je cijela vježba bila snimana video kamerama, no zrakoplovi su bili na visini od oko 2600 metra i nitko osim pilota nije vidio što se dogodilo. Nazočni na vježbi preko radija su mogli čuti njihove međusobne razgovore, a povik "iskači, iskači", koji se također čuo preko radija uputio je treći pilot u formaciji, pojasnio je.

Bagarić je opovrgnuo da je uzrok pada dva MiG-a sudar u letu te usprkos novinarskim upitima ponovio da ne želi išta prejudicirati zašto su ta dva zrakoplova jučer pala.

Također je ponovio da su zrakoplovi bili tehnički ispravni, da su piloti bili među najboljima u HRZ-u te da tim letjelicama starim i preko 30 godina vijek trajanja istječe 2013. godine.

Unatoč tom gubitku HRZ je i dalje sposoban s preostalim MiG-ovima obavljati svoje zadaće poput nadzora zračnog prostora, istaknuo je Bagarić.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 16:53:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh