« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
BIZARNO

Pilot zabunom pomislio da će se sudariti s Venerom

Dezorijentirani je pilot Air Canade pomislio kako je Venera na nebu opasni objekt te je izveo nagli manever poniranja, pritom ozlijedivši 16 putnika

Fotografija vijesti
Više o

pijani piloti

,

zrakoplovi

,

Air Canada

,

bizarne vijesti

Kako bi izbjegao sudar u zraku, pilot Air Canade izveo je naglo poniranje i pritom ozlijedio 16 putnika, prenosi Hina. Ono što ovu priču čini neobičnom jest da je pilot izbjegavao - planet  Veneru.

Incident se dogodio na noćnom letu Boeinga 767 Air Canade sa 103 putnika i članova posade od Toronta do Zuericha u siječnju 2011. godine. Nakon provedene istrage kanadske uprave za zračni promet zaključeno je kako je kopilot u stanju dezorijentiranosti i tromosti neposredno nakon buđenja zgrabio upravljačku palicu i izveo naglo poniranje kako bi izbjegao zrakoplov za koji je mislio da leti prema njegovom.

U izvješću se navodi da se prvi časnik zrakoplova tek probudio iz dugog drijemeža kada mu je kapetan informacije radi rekao da se u blizini nalazi američki teretni zrakoplov na istoj ruti. Kopilot je potom, još snen i dezorijentiran, zamijenio blještavu Veneru za "nadolazeći" zrakoplov i naglo spustio svoju letjelicu za šezdesetak metara. Boeing 767 je brzo ispravio njegov kapetan, ali ne prije nego li se dio nevezanih putnika i članova posade "zakotrljao" zrakoplovom.

Glavni inspektor kanadske uprave za zračni promet naglasio je kako ovaj slučaj naglašava da postoji problem u rješavanju umora posade. Naime, po pravilima Air Canade piloti na dugim letovima smiju zadrijemati na maksimalno 40 minuta, a u ovom slučaju kopilot je spavao 75 minuta, što znači da je ušao u fazu duboka sna i probudio se dezorijentiran.

Air Canada se ispričala putnicima za ovaj incident i objavila kako je poduzela mjere da se takvo što više ne ponovi.

17.04.2012. 07:46:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh