« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
BB

(Ne)sretni dobitnici Big Brother Award

U Njemačkoj se već tradicionalno dodjeljuje Big Brother Award institucijama koji špijuniraju građane i neumorno krše njihovu privatnosti

Nagrada se dodjeljuje institucijama koje špijuniraju
Nagrada se dodjeljuje institucijama koje špijuniraju (Deviantart)
Više o

privatnost

,

špijunaža

,

zaštita privatnosti

,

Big Brother Award

U kategoriji Javne službe i uprava ovogodišnji Big Brother Award se dodjeljuje ministru unutrašnjih poslova pokrajine Saske, Markusu Ulbigu!"...."U kategoriji Politika nagradu dobija njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Friedrich!"

Kao pri dodjeli Oskara voditelji predstavljaju dobitnike pri dodjeli Big Brother Awarda 2012. u Bielefeldu, ali dobitnici nisu prisutni u dvorani niti se imaju razloga veseliti odličju. U pravilu to nisu niti neke glamourozne zvijezde - najčešće se radi o neuglednim i sivim tehnokratima, biroktratima ili političarima opsjednutim željom za sveopćom kontrolom građana.

Big Brother Award je "nagrada" koju svake godine dodjeljuje njemačka organizacija neobičnog naziva -"Udruga za poticanje javnog prometa podataka", skraćeno FoeBuD - osobama i organizacijama koje su se posebno "istakle" u nedozvoljenom prikupljanju osobnih podartaka građana putem interneta te u manipuliranju i zloupotrebi prikupljenih informacija. Mada se u prezentaciji "slavodobitnika" oponaša svijet glamura i filmskih nagrada, obrazloženja žirija su uglavnom "teško probavljiva" i prepuna tehničkih detalja.

Kako prikupiti i uvezati što više osobnih podataka

Tako je ministar unutrašnjih popslova pokrajine Saske Markus Ulbig nagradu dobio zbog toga što je u veljači prošle godine naložio da se policiji isporuče svi podaci o mobilnim telefonskim pozivima u Dresdenu u određenom vremenskom razdoblju. Povod su bile demonstracije oko 20.000 ljudi koji su 19. veljače 2011. prosvjedovali protiv najavljenog marša neonacista. Kako bi se navodno ustanovio tko su bili izgrednici među lijevim demonstrantima, policija je prikupila i provjerila preko milijun podataka o kontaktima mobilnim telefonima tog dana u Dresdenu i na taj način povrijedila privatnost preko 50.000 korisnika mobilnih telefona u gradu. Ulbig, koji je akciju naredio, i danas smatra da je ona bila opravdana.

Strah od sveopće kontrole

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Friedrich je BigBrotherAward 2012, dobio za "zasluge" oko formiranja tzv. cyber-obrambenog centra za borbu protiv desnog ekstremizma i uspostavu banke podataka nasilnih desnih ekstremista bez da je prethodno o tome raspravljao i odgovarajuću odluku donijeo njemački parlament.

Cilj udruge FoeBuD, koja nagradu BigBrotherAward dodjeljuje već od 2000. godine, je zaštita osobnih podataka građana. "Mi želimo i u digitalno doba održati svijet u kojem je dobro i vrijedno živjeti", navodi se u jednom proglasu udruge. Tu se prije svaga radi o informacijskom samoodređenju - naime, u to su ovi aktivisti uvjereni, čovjek koji nije siguran u to da li ga netko nadgleda ili ne, bitno je ograničen u svojoj slobodi i svom samoodređenju.

A tehničke mogućnosti nadgledanja građana su sve veće i sve rafiniranije. Jedan od dobitnika ovogodišnje BigBrotherAward je i njemačka tvrkta Gamma Group za njihov software "FinFisher". Taj program poduzeća koje je spacijalizirano za izradu sustava za nadgledanje, omogućava prodiranje u strane računalske sustave te instaliranje špijunskih odnosno kontrolnih programa. U svom propagandnom materijalu firma čak i ovtvoreno hvali svoj špijunski sustav: "Naši proizvodi omogućavaju daljinsko nadgledanjen i aktivan upliv na ciljne sustave poput kompjutera ili telefona. To omogućava prikrivenu analizu podataka te prikupljanje podataka o kodiranoj komunikaciji."

Dobar posao s diktatorima

Otuda ne čudi da su demonstranti prilikom osvajanja centrale egipatske službe državne sigurnosti u Kairu pronađeni dokumenti koji potvrđuju da je egipatska tajna policija uz pomoć jednog trojanca koncipiranog od strane firme Gamma Group pokušala otkriti i uhvatiti aktiviste oporbe.Takvi kompjuterski programi su u Njemačkoj, temeljem odredbi članka 202c Kaznenog zakona, zabranjeni, ali ta zabrana se odnosi samo na prodaju privatnim osobama. Državnim službama u Njemačkoj, jednako kao i u inozemstvu, prodaja je dozvoljena. Zato ne čudi da je firma Gamma International jedan od glavnih sponzora međunarodnog sajma informacijske tehnike ISS u Dubaju - tamo se njihov program FinFisher dobro prodaje državnim službama zemalja koje ne cjepidlače toliko niti sa zaštitom osobnih podataka građana niti njihovih ljudskih prava.

Piše: Rodion Ebbinghausen / Zoran Arbutina / DW
16.04.2012. 17:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh