« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
NESICA

Pijete li nesicu ili samo tursku?

Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kave

Volite li instant kavu?
Volite li instant kavu? (Arhiva)

Kad imamo vremena, obično ćemo skuhati tursku kavu, no u brzini će se smiješati instant kava, popularna nesica (iako ne mora biti prava nesica, naravno...)

Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

Koliko instant kava ima kofeina?

I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kave radi procesa proizvodnje u kojem instant kava gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kave pijete.

>> Obična ili instant kava - mitovi i razlike >>

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu... Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kavu bez kofeina.

Postoji li razlika u okusu?

Instant kava se razlikuje okusom od mljevene kave, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kava radi i svakako će utjecati na okus.

>> Instant kava - što se sve skriva iza ovog proizvoda? >>

"Ono što utječe na činjenicu je li kava zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije", dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima.

16.10.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.10.2021. 19:30
    nessicu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh