« Kultura
objavljeno prije 11 godina
KAKVA VRIJEDNOST

Picassov električar posjedovao 271 nepoznato slikarevo djelo

U Francuskoj su otkrivena dosad nepoznata djela Pabla Picassa čija je vrijednost procijenjena na 60-ak milijuna eura

Picassov električar posjedovao 271 nepoznato slikarevo djelo
Picassov električar posjedovao 271 nepoznato slikarevo djelo (Wikipedia/ilustracija)
Više o

Pablo Picasso

,

Pierre Le Guennec

,

Claude Picasso

Nedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa iz razdoblja od 1900. do 1932. za koja nitko nije znao, a nasljednici su uložili tužbu da bi se razjasnilo kako su ta djela dospjela u ruke sedamdesetogodišnjeg električara koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegova života, izvijestio je u ponedjeljak francuski list Liberation.

Slike, blokovi i crteži vrijednosti procijenjene na 60-ak milijuna eura bili su u posjedu električara i njegove žene, a djela su otkrivena kad su oni od slikareva sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o autentičnosti. Među nepoznatim djelima nalazi se i devet kubističkih kolaža procijenjenih na 40-ak milijuna eura, jedan akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije i portreti prve supruge Olge.

Pierre Le Guennec, koji je od siječnja uputio nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u rujnu sastali u Parizu, radio je kao električar za Pabla Picassa tri posljednje godine slikareva života. Guennec je precizirao da je postavio alarmne sustave u raznim kućama umjetnika, među kojima i u vili California u Cannesu gdje je pohranjeno nekoliko kutija s crtežima.

Nasljednici i stručnjaci su odlučili uložiti tužbu protiv nepoznatog počinitelja zbog moguće krađe. Djela je 5. listopada zaplijenio Središnji ured za borbu protiv trgovine kulturnih dobara. List Liberation dodaje da je umirovljeni električar u pritvoru gdje tvrdi da je nedužan i da su mu slikar i njegova supruga poklonili djela. Claude Picasso je isključio ideju da je njegov otac mogao pokloniti takvu količinu djela, koja su bili njegov život i želi da pravosuđe objasni tu aferu. (hina/metro-portal)

29.11.2010. 12:07:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh