« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
OSVRT

Picassoesque ciklus Duška Šibla

Na pojedinm listovima poznate Šiblove Figure u pokretu dobivaju picassovski štih, dvoglave kombinacije naizgled sliče Picassu

Duško Šibl
Duško Šibl (Duško Šibl)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor impresivnog opusa, iznimno radoznali stvaralac, kratke rezove nadahnuća pronašao u jedinstvenim motivima Pabla Picassa, kreirajući izazovni ciklus Picassoesque, osam listova srednjeg formata 50 x 40 cm, izveden u tehnici kombinacije penkale i kolaža.

Na pojedinm listovima poznate Šiblove Figure u pokretu dobivaju picassovski štih, dvoglave kombinacije naizgled sliče Picassu, no to su Šiblov slojeviti likovi, uz likove s oznakama što naliče Picassu.

Tražeći u Picassu zanimljive poticaje, Šibl se iznova suočava s nizom svojih figura, u plesu, u pogledu, u življenju između stvarnog i nestvarnog, slikar se i ovdje vraća svojim omijenim motivima.

Istodobno stvarati redovito i u otežanim uvjetima, s limitiranim izborima likovnih tehnika, reagirati na motive koji se načas bude i ukazuju na svoj značaj, na svoju istančanu i iskonsku vrijednost, umjetnik neprekidno istražuje aktualne mogućnosti, želje ali i onu unutarnju potrebu za stvaranjem vlastitoga izričaja, pa i onda kada mu se fragmenti opusa drugog artiste učine privlačnim, bez straha da će ga itko nazvati plagijatorom.

S druge strane, teško je ponekad odoljeti iskušenju i svijet oko sebe i mnoštvo motiva pokušati ne vidjeti onako kako ih je doživljavao veliki umjetnik.

Šibl je kreirao vibrantan niz kolaža s penkalom, katkad se pomalo i igrajući, ističući posebnosti motiva koji su njemu posebno dragi.

Piše: Miroslav Pelikan
28.06.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh