« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
medicinski pothvat

Petomjesečna djevojčica dobila novo srce

Njemački liječnici obavili su zahtjevnu operaciju presađivanja organa i dali maloj Marli drugu šansu za život

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

doniranje organa

,

srčani problemi

,

Svjetski dan srca

,

operacija srca

,

transplantacija srca

U Njemačkoj je nedavno uspješno presađeno srce petomjesečnoj djevojčici iz Rostocka. Mala je Marla dobro podnijela zahtjevnu operaciju i dobro je, pa će je iz Centra za srčane bolesti u Berlinu premjestiti u kliniku bliže njezinu domu.

Petomjesečna Marla rodila se u veljači ove godine s teškim oštećenjem srčanog mišića. Zbog tog oštećenja njezino srce bilo je preslabo da bi je održalo na životu, objasnili su liječnici. Da joj nisu presadili srce, uzeto s drugog djeteta, pitanje je bi li uopće poživjela nekoliko mjeseci.

Već u svibnju trebala je transplantaciju novog srca. Tromjesečna agonija završila je po pronalasku odgovarajućeg srca davatelja. Njegov identitet ostao je nepoznat, ali svakako je došlo od malog djeteta, iako ne nužno tako maloga kao što je Marla.

Liječnici kažu da se Marlino tijelo razvija primjereno njezinoj dobi. Ipak, čitav život morat će uzimati lijekove protiv odbacivanja tuđeg organa, no stručnjaci su složni da je slučaj male Marle vrlo dobra vijest jer su uspješne transplantacije srca u ovako male djece doista rijetkost.

Primjerice, dvogodišnja Sarah Cox najmlađa je Britanka kojoj su ikad presadili srce. Imala je tada samo 23 dana.

29.08.2009. 21:52:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh