« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Petogodišnjaci nisu zreli za školu

Slanje petogodišnjaka u školu ima vrlo malo koristi, a nekima može i štetiti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prvašići

,

upis u prve razrede

,

upis u školu

,

Cambridge

,

petogodišnjaci

Istraživanje Sveučilišta u Cambridgeu pokazalo je da bi djeca u prvi razred osnovne škole trebala kretati sa šest, a ne s pet godina, kako je u Engleskoj praksa od 1870-tih godina.

Voditeljica studije Gillian Pugh objasnila je kako je slanje djece u školu s pet godina, gdje im se odmah nameću razna ograničenja, neka vrsta povratka u viktorijansko doba te da djeca od toga imaju malo koristi, a nekima može i štetiti.

"To je životno razdoblje u kojemu bi djecu kroz igru trebalo pripremati za proces učenja, razvijajući kod njih pozitivno stajalište, a ne odbojnost, kakva se često javlja, prema tom procesu", smatra Pugh, podsjećajući da je engleska tradicija upisivanja djeteta u prvi razred osnovne škole u Europi na snazi još jedino u Walesu, Škotskoj i u Nizozemskoj.

"U viktorijansko su doba djecu upisivali u škole s pet godina, iz jednostavnog razloga jer su nastojali taj proces prilagoditi zahtjevima industrije, kako bi djeca što ranije završila školovanje i zaposlila se. Usto je u takvim školama za nastavu u svakome razredu bio zadužen samo jedan učitelj, što je bilo puno jeftinije od korištenja usluga više učitelja, među kojima je trebalo biti i specijaliziranih za određena nastavna područja", pojasnila je Pugh.

U 20 od 34 europske zemlje uključene u studiju, djeca se u osnovnu školu upisuju najranije sa šest godina, a u osam zemalja, među kojima je i Švedska, djeca u školu kreću tek sa sedam, navodi se u istraživanju. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 15:38:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh