« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Petir će tražiti da istina o Rockwoolu iziđe na vidjelo

Marijana Petir
Marijana Petir (Miro Arbutina/CROPIX)
Više o

Marijana Petir

,

Rockwool

,

Naša zemlja

,

Ekop Istra

,

Zelene stranke-Zelene alternative

,

Pićan

,

Medulin

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir danas se u Pićanu sastala s aktivistima ekoloških udruga "Naša zemlja", "Ekop Istra", "Zelene stranke-Zelene alternative" te odbora za zaštitu okoliša općine Pićan s kojima je razgovarala o onečišćenju zraka na području općine Pićan zbog rada tamošnje tvornice kamene vune "Rockwool".

Izvijestila je članove tih udruga kako će osobno zatražiti hitan izlazak svih inspekcijskih službi na teren i zahtjevati da se provedu neovisna mjerenja zraka, vode i tla. Ujedno će, dodala je Petir, uputiti zahtjev i Istarskoj županiji da se, ukoliko to još nije provedeno, uspostavi lokalna mreža za praćenje kakvoće zraka.

"U ovom trenutku najvažnije je da se izvrše sva mjerenja i da sve službe počnu raditi svoj posao na adekvatan način, a ne da se loptica prebaci s jednih na druge", kazala je Marijana Petir te je ocijenila nedopustivim da ekološke udruge na tom području ne dobivaju nikakve službene odgovore od nadležnih službi. To s pravom, dodala je, navodi na razmišljanje i u sumnju da doista po tom pitanju "neke stvari ne štimaju".

"Tražit ću da istina izađe na vidjelo, tražit ću neovisna mjerenja, a resorno ministarstvo mora naći novac, koliko god to koštalo, kako bi uvidjeli čime je i kojim štetnim tvarima ovo stanovništvo i okoliš izloženo", naglasila je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša. Ustvrdivši kako stanovništvo očito sumnja u vjerodostojnost mjernih postaja, kazala je da se probni rad u tvornici treba odvijati kako je to propisano, pod nadzorom svih službi, a ne da bude "friziran".

"U ovom slučaju ja nisam egzekutor, niti mogu i niti želim nekog protjerivati niti analizirati gdje je župan ili načelnik pogriješio. To će građani ove županije ocijeniti na izborima", poručila je Petir i dodala kako ekološke udruge koje djeluju na ovom području ne bi trebale odustati od svojih aktivnosti odnosno od traženja i uključivanja općine i županije u cijelu priču.

"Ako ostanete usamljeni, teško ćete riješiti ovaj problem ", zaključila je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir.

Nakon Pićana poslijepodne se sastala i s načelnikom općine Medulin Emilom Jukopilom po pitanju izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Naime, stanovnici ove općine protive se izgradnji ovog centra na tom području smatravši kako se lokacija treba naći u manje naseljenim i nerazvijenim općinama koje će imati koristi od ekološke rente i od zapošljavanja u tom centru, a ne u općinama koje žive od turizma poput Medulina. (HINA)

15.09.2008. 20:51:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh