« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NEZABORAVAN OSJEĆAJ

Petina sekunde dovoljna je da se zaljubimo

Čak 12 područja u mozgu aktivno je kad se zaljubljujemo, a za osjećaj leptirića u trbuhu dovoljna je tek petina sekunde

Petina sekunde dovoljna je da se zaljubimo
Petina sekunde dovoljna je da se zaljubimo (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

zaljubljenost

,

ispitivanja

Zaljubljivanje utječe na intelektualna područja u mozgu, a tek petina sekunde dovoljna nam je da se zaljubimo, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Sexual Medicine koje je provela profesorica psihologije Stephanie Ortigue sa Sveučilišta Syracuse.

Studija je pokazala da čak 12 područja mozga rade u tandemu kad se zaljubljujemo, i to kako bi oslobodili ''euforične'' kemikalije poput dopamina, oksitocina ili adrenalina. Osim toga, zaljubljenost utječe i na sofisticirane kognitivne funkcije kao što su metafore, mentalni prikaz ili predodžba o tijelu.

>> Kako znati hoće li ljubav potrajati

Zbog toga se ponovno postavlja pitanje - zaljubljuje li se srce ili mozak? Prof. Ortigue je neodlučna i prvo bi rekla mozak, ali i srce je uključeno. Na primjer, aktiviranje nekih dijelova mozga može potaknuti stimulaciju srca, kao i osjećaj leptirića u trbuhu.

Iako je istraživanje prof. Ortigue i njezinog tima znanstvenika dokazalo da je mozak itekako povezan sa zaljubljivanjem, i dalje je nepoznat pravi odgovor na pitanje kako se zapravo i zašto zaljubljujemo.

27.10.2010. 21:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    27.10.2010. 22:10
    nema ljepšeg od zaljubljenosti :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh