« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
pad standarda

Petina Hrvata kupuje preko granice

Posljednjih desetak godina Hrvati su sve manje kupovali u susjednim zemljama, ali kriza ih je ponovno potjerala van granice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

SSSH

,

Ana Knežević

,

sindikalna košarica

,

kupovina u inozemstvu

Nekad je bilo normalno kupovati u Trstu, Grazu ili u mađarskoj Nagykanizsi. Tamo je sve bilo jeftinije, a i izbor je bio bolji. U posljednjih desetak godina situacija se promijenila. I Hrvatska je dobila velike shopping centre, bolju ponudu, a i cijene su se približile onima van granice.

No, čini se da se ipak vraćamo na staro. Naime, prema podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske danas se jedna petina kućanstava namiruje kupnjom preko granice kako bi preživjeli krizu i pad standarda, prenosi Večernji list.

- Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad potrošnje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine - kaže Ana Knežević, predsjednica SSSH. 
Sindikati smatraju da će biti još gore zbog uvođenja kriznog poreza i povećanja PDV-a koji je i prije bio među najvišima u Europi.

Troškovi sindikalne košarice u odnosu na mjesec kolovoz porasli su za 31,33 kune, te ona za rujan iznosi 6.347,34 kune. Najviši minimalni životni troškovi su prošlog mjeseca bili u Istarskoj županiji s 6.981 kuna, dok je najniža u Vukovarsko-srijemskoj s 5.450 kuna. 

Novi udar na standard građana bila je i kupnja školskih knjiga, čija je prosječna cijena bila 1.500 kuna. U mjesečnoj košarici troškova upravo je kupnja knjiga uzela jednu trećinu potrošenog novca.  

02.10.2009. 11:59:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh