« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nadahnuće

Luka Bebić o nenasilju i Gandhiju

Povodom Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice Gandhijeva rođenja predsjednik Sabora bio je posebno inspiriran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Luka Bebić

,

Međunarodni dan nenasilja

,

Gandhi obljetnica rođenja

,

Predeep Singh

Nenasilje i Mahatma Gandhi neraskidivo su povezani, a Gandhijev doprinos čovječanstvu prelazi okvire jednog stoljeća i on danas predstavlja trajno nadahnuće milijunima na ovom planetu, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice Gandhijeva rođenja.

- Nenasilje i Mahatma Gandhi neraskidivo su povezani, neodvojivi jedno od drugoga. Mahatma Gandhi jedna je od najimpresivnijih osoba 20. stoljeća. Međutim, njegov doprinos ljudskom rodu daleko prelazi okvire jednog stoljeća.... i on danas predstavlja trajno nadahnuće milijunima na ovom planetu - rekao je Bebić.

Bebić i indijski veleposlanik u RH Predeep Singh otvorili su u Hrvatskome saboru prigodan program povodom obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja i 140. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija. Program, tijekom kojeg je prikazan kratki dokumentarnii film i održano predavanje o temi nenasilnog rješavanja sukoba, organizirala je Hrvatsko-indijska međuparlamentarna skupina prijateljstva.

- Pojam nenasilja u Gandijevoj filozofiji ne odnosi se samo na neuporabu nasilne ili oružane borbe u političke svrhe nego se odnosi na ukupno poštivanje života i nenanošenja štete živim bićima - rekao je Bebić u svom govoru.

Indijski veleposlnik istaknuo je da Gandhijevi principi nisu ograničeni na povijesne događaje daleke prošlosti. Njegov naglasak na pravednost čina osnovanog na dostojanstvenosti misli i u sadašnjosti je poželjan pristup ne samo u političkom nego i u našem društvenom životu.

- Kao djeca Gandhijeve nacije, mi Indijci imamo tu časnu dužnost živjeti prema njegovim idealima. Ujedinjeni su narodi podijelili tu odgovornost s međunarodnom zajednicom proglasivši Gandhijev rođendan Međunarodnim danom nenasilja - kazao je veleposlanik.

02.10.2009. 12:13:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh