« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
bivši glavešina

'Poduzetnik' Pašalić pred bankrotom

Nekad jedna od glavnih faca u HDZ-u upustio se u gradnju stanova zbog čega je sada u velikim financijskim problemima

(Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Ivić Pašalić

,

stambeno naselja Odra

,

Hypo Leasing Kroatien

Ivić Pašalić, nekad jedan od najmoćnijih HDZ-ovaca a danas poduzetnik, dospio je u financijske probleme. Prije nekoliko godina upustio se u gradnju stambenih naselja i dosad sagradio jedno na Odri kraj Zagreba, te jedno u Istri.

Gradnja vila u istarskom selu Paradiž, sagrađenih u autentičnom istarskom stilu, financijski mu se isplatila, ali stambeno naselje na Odri s nešto više od 300 stanova dovelo ga je u probleme jer je uspio prodati samo trećinu, doznaje Jutarnji list, kojemu je Ivić i priznao da je u problemima.

Kako bi sagradio naselje u Odri podigao je tri kredita ukupne vrijednosti od oko 193 milijuna kuna. Glavnicu kredita trebao je početi otplaćivati ove godine, ali je zbog pada prodaje bio prisiljen zatražiti reprogramiranje kredita.

- Prema novom dogovoru, kredit bih trebao početi otplaćivati 2010. Podigao sam ga na 15 godina. Prodali smo stotinjak stanova. Prodaja je stala, ali i dalje razmišljam pozitivno. Zarada će biti manja, ali što je tu je - izjavio je Pašalić za Jutarnji list.

Iz financijskog izvješća njegove tvrtke vidi se da je njegov biznis na korak od propasti. Vrijednost zaliha veća je za oko tri milijuna kuna od kreditnog zaduženja i iznosi 195 milijuna kuna. Zbog toga se može dogoditi da neće moći otplaćivati kredit ako se prodaja stanova ne poveća.

No, Pašalić se, kao i ostali građevinari, još uvijek ne odlučuje smanjiti cijene stanova čija je trenutna cijena od 1700 do 1900 eura po četvornome metru. Zanimljivo je i da mu banka Hypo Leasing Kroatien uvijek iznova izlazi u susret. Na pitanje kako mu je uspjelo ući u banku i dobiti kredit od 193 milijuna kuna odgovara da je u inozemstvu uobičajen takav način poslovanja.

02.10.2009. 09:45:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh