« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZAGREB

Petina brucoša ima seksualna iskustva s istim spolom

Sve više brucoša koristi kondome, a i dalje ne postoji odgovarajuća seksualna edukacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

seks

,

prvi seks

,

brucoši

Istraživanje profesora Aleksandra Štulhofera "Promjene u seksualnosti mladih" koje je provedeno na uzorku zagrebačkih brucoša pokazuje da mladi sve više koriste kondome, ali i da češće stupaju u seksualne odnose.

Na "prvi put" djevojke se odlučuju s prosječno 18 godina, a dečki sa 17. Oko polovica seksualno aktivnih studentica i otprilike trećina studenata imala je jednog partnera. Pritom je zamjetan trend porasta odgovornog ponašanja, tj. korištenja kondoma nasuprot nesigurnim metodama poput prekinutog snošaja.

 "Kao što je poznato, nikakav sustavni pomak nije postignut na planu seksualne edukacije, osobito ne unutar školskog sustava", piše u istraživanju u kojem se navodi i da 1,4% mladih vjeruje da vjeronauk ima utjecaj na njihovu seksualnost.

Istraživanje ujedno pokazuje da 21% zagrebačkih brucošica ima seksualna iskustva s istim spolom što predstavlja pad od šest posto u odnosu na studiju provedenu prije pet godina.

 "Ukupno gledajući, nalazi studije ukazuju na izostanak značajnijih promjena u seksualnom ponašanju promatrane populacije. Nemoguće je, dakle, govoriti o transformaciji seksualnosti u kasnoj adolescenciji i ranoj postadolescenciji u posljednjih desetak godina, bez obzira na opseg i brzinu promjena kroz koje je hrvatsko društvo prošlo u tom razdoblju", zaključio je Štulhofer.

04.01.2010. 07:14:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh