« Film
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
CRTIĆI

Petak na Animafestu

Francuski i američki animatori zauzet će najveći dio današnjeg programa, uz ponešto domaćih snaga

pauk praško animafest ivana guljašević
pauk praško animafest ivana guljašević (Animafest)
Više o

Animafest

,

Ivana Guljašević

,

sezamovo ulje

Petak na Animafestu u kinu Europa započinje nizom filmova francuskog studija Folimage u 11 sati. U 17 sati na programu je Cartoon East koji uključuje šest filmova nominiranih od strane šest festivala iz regije: hrvatski predstavnik je film 'Moj put' Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića, 'Zid uzdisaja' film je Dušana Kastelica i Igora Šinkovca iz Slovenije, iz Srbije stiže 'Astronaut lutalica' Marije Milanović-Lazarevski, 'Bijeli šum' Mariusa Pandele predstavnik je Rumunjske, 'Viliam' Veronike Obertove Slovačke, a 'Čudotvorno mlijeko' Ivan Ramadan Bosne i Hercegovine. 

Tijekom Animafesta žiri Velikog natjecanja i Studentskog natjecanja nagradit će jedan od nominiranih filmova koji će se natjecati za nominaciju za Cartoon d'Or, jedinu europsku nagradu za kratki animirani film.

U 18 sati slijedi nova porcija filmova iz svjetske animacijske tvornice Aardman. Ovo je još jedna prilika da pogledate originalne radove Nicka Parka i Petera Lorda ('Životinjsko carstvo' i 'Ratna priča'), animirane filmove koji uključuju intervjue s publikom montirane da se stvori radnja. Za sve one koji su ga slušajno propustili, ovo je i jedinstvena prilika da pogledaju film 'Sestre Pearce' autora Luisa Cooka, dobitnika Velike nagrade na prošlom kratkometražnom Animafestu 2008.

Novi niz kratkih filmova iz Velikog natjecanja bit će prikazan u 20 sati. U ovom dijelu programu je i 'Logorama', francuski film Ludovica Houplaina nagrađen Oskarom, zatim 'Stroboskopski šum', austrijski film autora Manuela Knappa, primjer pravog eksperimentalnog filma koji direktno utječe na ljudska osjetila. Spomenimo još i 'Napredak crnog psa' Britanca Stephena Irwina, autora kojeg je Animation Magazine 2009. proglasio novom zvijezdom animacije.

U kinu Tuškanac filmovi iz Studentskog natjecanja na programu su u 11 i 18 sati. Filmovi ovogodišnjeg dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo, svjetski poznatog kanadskog umjetnika i karikaturista Frédérica Backa na rasporedu su u 14 sati.

U 16 sati bit će predstavljen Švicarski studentski film, a u 20 sati na programu je izbor filmova Luisa Cooka, već spomenutog dobitnika Velike nagrade na „kratkom" Animafestu 2008. Filmski program u Tuškancu završava u 22 sata, kada će biti prikazana osam filmskih uradaka iz Velike panorame.  

Program u Movieplexu otvaraju Filmovi za djecu namijenjeni uzrastu od četiri do sedam godina u 10 sati. Među osmero filmova krije se i 'Pauk Praško' Ivane Guljašević, zatim 'Miriamine boje' autorica Mariliis Bassovskaja i Jelena Girlin iz Estonije te 'Ronki - prase u krevetu' autora Denina Serdarevića. U 13 sati i 15 sati na rasporedu su filmovi za djecu između sedam i četrnaest godina.

One starije od četrnaest očekuje prava poslastica u 18 sati, čak deset filmova koji uključuju filmove kao što su '(S)Kladna glazba', animirana serija o tri "profesionalna" glazbenika, medvjedu, zecu i vuku autora Alexeia Alexeeva, zatim britanski film 'Kokošinjac' autorice Elene Pomares te 'Čamac života' autora Nevena Petričića. Acme Filmworks - Nekad i sad na rasporedu je u 20 sati, te je dokaz da reklama može biti inteligentna, duhovita, promišljena i  - majstorski izvedena. Program u Movieplexu završavamo filmovima iz Velikog natjecanja u 22 sata.

Od popratnih događanja u 18 sati izdvajamo prezentaciju 'Cartoon Masters' u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske. Cartoon Masters predstavlja platformu čije pogodnosti već dvadeset godina koriste europski profesionalci u animaciji. Glavne teme kojima se bave
04.06.2010. 07:13:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh