« Film
objavljeno prije 14 godina
3. lipnja

Četvrtak na Animafestu

Raspored današnjih projekcija na Animafestu

Animafest četvrtak Guliver
Više o

Animafest

Izbor Luisa Cooka dio je programa 'Majstori animacije' koji započinje u 11 sati u kinu Europa. Luis Cook, dobitnik Velike nagrade Animafesta 2008. prihvatio je izazov i sastavio progam svojih omiljenih kratkih filmova. Od Japana do Kanade, od Kafke do Kirk Douglasa - ili riječima Luisa Cooka - to je „radost animacije u sat vremena". U 16 h na rasporedu je program 'Hrvatska animacija 1960 - 61'. Borivoj Dovniković Bordo i ove godine predstavlja izbor radova majstora hrvatske animacije.

Acme Filmworks - 'Nekad i sad', program je koji uključuje 101 namjenski film, a potpisuju ih redom proslavljeni redatelji današnjice, te su dokaz da reklama može biti inteligentna, duhovita, promišljena i - majstorski izvedena. U 20 sati nastavlja se program Velikog natjecanja u kojemu prikazujemo devet kratkih filmova ponajboljih svjetskih autora kao sto su talijanski 'Muto' kultnog animatora Blua, zatim kineski film autora Haiyanga Wanga 'Freud, riba i leptir' te film 'Manja soba' čilensko - švicarske produkcije, autora Nine Wehrle i Cristobala Leona. U 22 sata očekuje nas deset filmova iz programa Velika panorama koji je ujedno i zadnji program te večeri u Europi.

U kinu Tuškanac festivalski dan započinje u 11 sati programom 'Majstori animacije' koji nam donosi retrospektivu Karela Zemana, pionira češkog animiranog filma. Studentska panorama na programu je u 14 sati, a među jedanaest filmova našao se i onaj hrvatskog autora Siniše Mataića 'Bog i Zemljani', francuski eksperimentalni kulinarski film autorice Youlie Rainous, 'Gurmanske ludosti', finski 'Isključeni sin' Mille Nybondas te mnogi drugi.  

U 16 sati na programu je Švicarska animacija danas, program koji ističe najslavnija imena švicarske animacije na početku novoga stoljeća kao što su Claude Barras i Cédric Louis i njihov film 'Santa leda' (prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu 2006), Isabelle Favez i 'Kovčeg', Zoltan Horvath i 'Nosferatu Tango', Claudius Gentinetta i Frank Braun s filmom 'Žičara' ili Samuel i Frédéric Guillaume i njihov 'Ugodan dan, gospodine M'. Studentsko natjecanje na programu je u 18 sati te donosi filmove devetoro autora. Program Majstori animacije u 20 sati donosi retrospektivu kanadskog autora Frédérica Backa, međunarodno priznatog i renomiranog umjetnika, karikaturista, učitelja i aktivista. Za svoje uratke Back je osvojio niz međunarodnih nagrada, a dva su filma iz njegova opusa  - 'Crac!' (1982.) i 'Čovjek koji je sadio stabla' (1987.)  nagrađena Oskarom. Back će na Animafestu biti dodjeljena i Nagrada za životno djelo 2010.

Program u Tuškancu završava programom Velika panorama koji uključuje čak dvanaest filmova među kojima su oni hrvatskih autora, 'Guliver' autora Zdenka Bašića, 'Ništa ne traje vječno' Darka Vučenika te 'Format' Darka Bakliže.

Sedam filmova iz programa Folimage - filmovi za djecu otvaraju program kina Movieplex  u 10 sati, dok je u 13 sati na programu film 'Žablje proročanstvo ' istoimenog animacijskog studija koji predstavlja njihov prvi dugometražni uradak. O zahtjevnosti tog projekta svjedoči podatak da je za kompletnu realizaciju istog bilo potrebno čak šest godina rada. Natjecanje filmova za djecu na rasporedu je u 15h i 18h sati dok vas u 20 sati očekuju filmovi iz programa Iz svjetskih studija - Aardman. Njihovi međunarodno poznati spotovi, jos poznatiji kratki filmovi jamče dvije urnebesne projekcije uz obilje britanskog humora. Program završava projekcijom u 22 sata i to filmovima iz Velikog natjecanja.

Od popratnih događanja u 13 sati u maloj dvorani kina Tuškanac održat će se razgovori s prisutnim autorima filmova iz Velikog natjecanja te u 15 sati s autorima filmova iz Studentskog natjecanja. U 16 sati održat će se prezentacija knjige autora Ranka Munitića 'Strip; deveta umjetnost' dok je u 18 sati na programu okrugli stol na temu 'Metodologija obrazovanja u animaciji'.

03.06.2010. 14:46:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh