« Život
objavljeno prije 13 godina
NEMA POVIŠICE

Pet pokazatelja da vam je šef škrtica

Neke stvari se kod nadređenih i poslodavaca nikada ne mijenjaju bez obzira koliko prijateljski bili nastrojeni - to se najbolje vidi kod plaće

Je li i vaš šef škrtica?
Je li i vaš šef škrtica? (Ambro/FreeDigitalPhotos)
Više o

plaća

,

posao

,

poslodavac

,

nadređeni

Ne većini radnih mjesta onaj strogi odnos nadređeni-podređeni lagano je zamućen, dakle, nadređeni se često ponašaju kao da to nisu i obrnuto. Možda mislite da je taj trend sjajna prilika da napredujete, ali varate se. Neke stvari se kod nadređenih i poslodavaca nikada ne mijenjaju bez obzira koliko prijateljski bili nastrojeni - to se najbolje vidi kod plaće. Ako ste takve (ne)sreće da vam je šef škrtica, što je katkada vrlo očito, uvijek mu na suptilan način možete staviti do znanja koliko vrijedite.

U nastavku vam donosimo nekoliko teza koje će vam pokazati je li vaš poslodavac zaista težak kad je novac u pitanju, te kako mu se 'osvetiti' zbog zanemarivanja.

Prekovremeni rad. Od vas se očekuje da izvješća i zadatke predate/obavite u točno određenom vremenskom periodu, ali to katkada podrazumijeva prekovremeni rad. U vašoj evidenciji sati graf prekovremenih raste kao onaj koji označava inflaciju u najgorim financijskim vremenima neke države. Kad to predočite nadređenom on vam proda priču kako u vrijeme njegova podređeničkog robovanja nije bilo kukanja i kako se prekovremeni rad u njegovo doba podrazumijevao - bilo je važno obaviti zapovjeđeno. Što učiniti? Pretvarajte se da ste bolesni na tjedan dana pa neka vaš šef vidi da se bez vas ne može tek tako (naravno, ovo činite ako zaista vjerujte da ste nezamjenjivi). Vrlo je vjerojatno da će malo više cijeniti vaš doprinos i žrtvu.

Povišici ni traga ni glasa. Već ste veteran u tvrtci i vaš je doprinos neupitan, ali o povišici nema riječi dok lijeni novajlije nerijetko dobivaju i više novca nego što zaslužuju. Vi radite kao konj, ali i dalje dobivate kikiriki. Možda je vrijeme da promijenite posao ili tvrtku. Svakako otiđite na nekoliko razgovora u druge tvrtke ili se barem pretvarajte da ih imate. Ako nadređeni ili poslodavac na to odreagira hladno, očito je da vam nije ni namjeravao dati povišicu ni perspektivu i da je škrt do bola.

Uredski materijali. Vaš nadređeni sve uredske materijale i uređaje tretira kao da su njegovi vlastiti (što nerijetko može biti slučaj), ali ne daj bože da vi fotokopirate nešto za svoje potrebe ili isprintate nekoliko stranica koje vam trebaju i za sam posao - odmah vam je za vratom i prigovara kako ste rastrošni. Anonimno ga prijavite njegovim nadređenima (ako ih ima) za zlouporabu uredskih materijala i resursa.

Grupni „izlasci". Većina ozbiljnih tvrtki plaća i organizira svojim zaposlenicima team building okupljanja. Ali ako vaš nadređeni inzistira da idete negdje u aranžmanu koji uključuje participaciju i vašeg novčanika (a vjerujte da ima i takvih slučajeva), morate reagirati i pobuniti se. Eto vam sjajne prilike da mu nabijete na nos kako malo zarađujete.

Sadašnjost. Ako je vaš nadređeni/poslodavac kriv za sve četiri spomenute točke 'optužnice', vrlo je vjerojatno da ne dobivate ni rođendanske poklone, da nema nagrada za zaposlenika mjeseca, nema beneficija, nema božićnice, nema bonusa. Kako se osvetiti? Nemojte ni vi njemu ništa kupovati, ali zato nemojte zaboraviti nešto pokloniti kolegama s kojima radite - naravno, pred njegovim očima.

04.06.2011. 22:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh