« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Pet osnovnih pravila njege zuba

Loša oralna higijena direktno povezana s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, bolesti bubrega, pretilosti, dijabetesa, sa slabijom funkcijom mozga, nastankom Alzheimerove bolesti, slabim mišićima i kroničnim upalama

Brinite za svoje zube
Brinite za svoje zube (Arhiva)
Više o

zubi

,

savjeti

,

zdravlje zubi

Dosljedna briga za čistoću zuba pridonosi boljem raspoloženju i boljem izgledu, to vjerojatno znaju svi.

No, znate li da je loša oralna higijena direktno povezana s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, bolesti bubrega, pretilosti, dijabetesa, sa slabijom funkcijom mozga, nastankom Alzheimerove bolesti, slabim mišićima, kroničnim upalama?

Broj hitnih posjeta stomatologu u posljednjih nekoliko godina povećao se za oko 16 posto. Većina njih mogla se izbjeći redovitom dnevnom njegom zuba. Kako?

1. Perite zube najmanje dva puta dnevno.

2. Ne zaboravite koristiti zubni konac.

3. Električne četkice uklanjaju znatno više zubnih naslaga i nježnije su za desni od običnih četkica. Samo budite oprezni i redovito mijenjajte nastavke te tako izbjegnete nakupljanje bakterija.

4. Četkajte svaki zub posebno.

5. Idite kod zubara najmanje dva puta godišnje, radi pregleda i čišćenja.

Oralna higijena svakako pomaže uklanjanju hrane i većine bakterija koje se nakupljaju u ustima, a redovito čišćenje kod zubara sprečava nastanak karijesa i upale u usnoj šupljini.

Pravila prehrana važan je dio oralne higijene. Svaki dan unesite dovoljnu količinu DHA i EPA omega-3 masnih kiselina, koje su snažno protuupalno oružje. EPA masna kiselina sprečava upalu u ustima i pomaže u poboljšanju zdravlja desni i zuba, a DHA značajno smanjuje rizik od parodontalne bolesti.

Pokušajte unijeti najmanje 1,5 grama dnevno, na primjer s ribljim uljem. Dovoljna količina omega-3 masnih kiselina također će smanjiti druge upale u tijelu.

20.08.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh