« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Pesticidi u Fanti i sokovima od naranče

Štetne tvari u omiljenim gaziranim pićima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

coca-cola

,

pesticidi u sokovima

,

fanta

,

sok od naranče

,

gazirani sokovi

U gaziranim pićima Coca Cole koja su u prodaji u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail, pronađeni su pesticidi u čak 300 puta većim količinama nego onima dozvoljenim u vodovodnoj ili flaširanoj vodi. Španjolska studija provedena je širom svijeta te je njome utvrđeno da su razine pesticida u pićima od limuna i naranče najviše u Velikoj Britaniji, i to pod brendom Fante, koja je vrlo popularna među djecom.

Istraživački tim pozvao je vladu te predstavnike industrije i kompanije da uklone te kemikalije iz napitaka te da postave nove sigurnosne standarde kojima bi se reguliralo tržište bezalkoholnih pića.

Industrija je, naravno, zanijekala mogućnost da su djeca u opasnosti te da količine koje su naveli istraživači sveučilišta Jaen iz Španjolske nisu štetne.

Na prisutnost pesticida testirano je 102 limenki i boca bezalkoholnih pića prikupljenih iz 15 zemalja. Stručnjaci napominju kako su razine pesticida ispod maksimalno dozvoljene razine rezidua za voće, ali zato i do 300 puta veće od razine dozvoljene za vodovodnu ili flaširanu vodu.

Kemikalije pronađene u pićima (karbendazim, tiabendazol, imazalil, prokloraz, malation i iprodion) koriste se za sprječavanje razvoja gljivčnih infekcija i truljenja voća nakon berbe.

Prosječna razina ukupne kontaminacije pesticidima u britanskim pićima bila je 17,4 ppm što je 34,6 puta više od maksimalne dopuštene razine rezidua u vodi za Europsku Uniju.

Britanski predstavnici Coca Cole tvrde da su njihovi proizvodi bezopasni, a njihov glasnogovornik rekao je da su svi testirani napitci u skladu s pravilnikom o sigurnosti hrane proizvedene od poljoprivrednih sastojaka, što uključuje i napitke s voćnim sokom. Također dodaje da se te male količine nalaze unutar prihvatljive dnevne razine te da ovi znanstveni nalazi dodatno mogu uvjeriti kupce da nema riječi ni o kakvoj opasnosti.

08.01.2009. 19:08:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh