« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
pukla ljubav

Peru i Čile zahladili odnose nakon špijunske afere

Susjedi i dobri partneri u napetom su odnosu nakon optužnice protiv dvojica peruanskih vojnika koji su špijunirali u korist Čilea

(Michelle Bachelet)
Više o

Čile

,

Peru

,

Michelle Bachelet

,

špijunska afera

Otkazan je za nedjelju predviđen susret u Singapuru peruanskog predsjednika Alana Garcie i čileanske predsjednice Michelle Bachelet u sklopu gospodarskog foruma APEC-a, a Garcia je unaprijed pomaknuo svoj povratak u Peru.

Peruanski ministar vanjskih poslova Jose Antonio Garcia Belaunde je kritizirao "neprijateljski i ofenzivan čin" Čilea i naveo da će veleposlanik u Santiagu biti pozvan na konzultacije. Rekao je da se nada da će u Čileu biti pokrenuta istraga te da će odgovorni biti kažnjeni.

Sudac Vrhovnog suda Lima izdao je u petak uhidbene naloge za dvojicu čileanskih vojnika koji su bili nalogodavci dvojice peruanskih špijuna.

Uhićen je tehničar elektroničar Victor Ariza Mendoza zbog špijuniranja, širenja državnih tajni i pranja novca za Čile od rujna 2005.

Ariza je priznao optužbe. Navodno je primao 3.000 dolara mjesečno za svoje informacije od rujna 2005. Identitet drugog peruanskog vojnika nije otkriven.

Peru i Čile su bliski gospodarski i trgovinski partneri. (hina/metro-portal)

14.11.2009. 13:32:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh