« Ostali sportovi
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZABUNA

Perković nakon doping kontrole: Vratit ću se jača nego ikad

"Ovo je najgora stvar koja mi se mogla dogoditi. Nikad nisam očekivala da će se moje ime spominjati uz doping". rekla je Sandra

Sandra Perković
Sandra Perković (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

doping

,

Sandra Perković

Aktualna europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković priznala je današnjoj na konferenciji je za novinare u Hrvatskom atletskom savezu (HAS) pogrešku prilikom uzimanja preparata za bolju ishranu zbog koje je bila pozitivna na dopinškoj kontroli nakon natjecanja na mitinzima "Dijamantne lige" u Šangaju i Rimu 15. i 26. prošlog mjeseca, piše Hina.

"Ovo je najgora stvar koja mi se mogla dogoditi. Nikad nisam očekivala da će se moje ime spominjati uz doping. Ja sam apsolutno protiv dopinga i ovo neće promijeniti moj stav. Moja je sezona završila, ali vratit ću se jača nego ikada i nadam se da ću moći nastupiti na Olimpijskim igrama. Ako mi se ovo već moralo dogoditi, bolje je da mi dogodilo na početku karijere, tako da se mogu vratiti", rekla je u emotivnom istupu 21-godišnja Sandra Perković.

Perković je bila pozitivna na psihostimulans metilheksanamin, koji se nalazi u korijenu biljke geranamin, a koji je u organizam unijela putem energetskog napitka.

"Metilheksanamin se prvi put pojavio početkom prošle godine kada je pronađen kod pet jamajčanskih sprintera koji su kažnjeni sa po tri mjeseca zabrane nastupa, ali to je bilo prije no što je Svjetska antidopinška agencija (WADA) taj preparat stavila na listu zabranjenih sredstava. Kako se metilheksanamin ne nalazi na deklaraciji proizvoda, pitao sam glavnog liječnika antidopinške komisije Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) kako možemo znati da se on nalazi u nekom preparatu, dobio sam jednostavan odgovor: 'Nikako'. Objašnjenje IAAF-a po tom pitanju je vrlo naivno, oni, naime, savjetuju sportaše da ne uzimaju nikakve dodatke prehrani, posebno ništa s američkog tržišta", rekao je direktor HAS-a Siniša Ergotić, te dodao:

"Bit ću potpuno otvoren, metilheksanamin ja zovem 'šećernom vodicom', jer on to uistinu i jest". Zbog uzimanja istog preparata prošle je godine zabranom nastupa od osam mjeseci kažnjen naš plivač Ante Križan.

"Ovo je još jedan dokaz kako niti jedan vrhunski sportaš ne smije u usta staviti ništa bez provjere", kazao je Božidar Fučar.

Predsjednik HAS-a Luciano Sušanj osvrnuo se na kronologiju "slučaja Perković".

"Prvog lipnja dobili smo obavijest IAAF-a kako je Sandra 15. svibnja u Šangaju bila pozitivna na metilheksanamin. Sandra je odmah sljedećeg dana obaviještena o tome, a 7. lipnja je u svom dopisu IAAF-u potvrdila njegovo uzimanje bez svog znanja. Kako je u međuvremenu nastupila i u Rimu, znali smo da će i taj nalaz biti pozitivan. IAAF je odmah 8. lipnja objavio kako oni ne nalaze opravdani zdravstveni razlog za uzimanje metilheksanamina, te da Sandra ima rok od 90 dana za traženje otvaranja 'B' nalaza što je ona odbila. U međuvremenu je 15. lipnja stigao i pozitivan nalaz iz Rima", rekao je Sušanj i nastavio:

"Greška je, nažalost, napravljena i Sandra će morati snositi posljedice. Proceduru vodi HAS i njegov Izvršni odbor će odrediti kaznu koju će proslijediti IAAF-u koji se s njom može i ne mora složiti. Žao mi je što se to dogodilo i što je jedna mlada sportašica pred kojom je blistava karijera okaljala svoju reputaciju. Moram dodati i to kako se metilheksanamin ne tretira kao doping u vrijeme trenažnog procesa, već samo na natjecanjima".

Direktor HAS-a Ergotić osvrnuo se na visinu kazne koja bi mogla biti određena Sandri Perković.

"Postoji famozno Pravilo 45 Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) prema kojemu se brani nastup na Olimpijskim igrama svakome tko je zbog dopinga kažnjen sa zabranom nastupa većom od šest mjeseci. Iz kontakata s IAAF-om pouzdano znamo da su svi mišljenja kako se ovako mladoj sportašici ne bi trebala uništiti karijera i kako se slažu da kazna ne bude veća od šest mjeseci. Sandra ima potporu kompletnog vodstva HAS-a, a podržava ju i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša. Kako se radi o perspektivnoj sportašici, jer je Sandra ove godine bacila najbolji rezultat u disku u posljednjih 12 godina (69,99m), ona ima i podršku IAAF-a", kazao je Ergotić.

Na pitanje tko je odgovoran za pogrešku zbog koje je Sandra Perković došla u nezavidnu poziciju, Ergotić je izjavio kako HAS odlično surađuje s HOO-om, te ima puno povjerenje u njegovu nutricionisticu Mimi Vurdelju, koja se već godinama brine o prehrani hrvatskih olimpijaca, te da 99.9 posto preparata ide k njoj na provjeru, ali ovoga puta to nije bio slučaj. Zašto se to dogodilo, objasnio je trener Sandre Perković Ivan Ivančić.

"Ja inače izvanredno surađujem s Mimi Vurdeljom, ali mislio sam da jednu limunadu ne treba kontrolirati. Posebno jer se radi o gotovo identičnom proizvodu kojega smo koristili i prošle godine", napomenuo je Ivančić. Bivši čelnik antidopinške komisije HOO-a i jedan od vodećih stručnjaka za doping u sportu u Hrvatskoj Božidar Fučar izjavio je kako je "slučaj Perković" velika škola za sve naše sportaše. "Ovo je još jedan dokaz kako niti jedan vrhunski sportaš ne smije u usta staviti ništa bez provjere".

27.06.2011. 16:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh