« Život
objavljeno prije 13 godina
114 i 116

Periodni sustav dobio dva nova elementa

Dva novootkrivena elementa još nemaju imena, ali imaju svoje brojeve, 114 i 116 - posljednji novi koji je dobio ime bio je kopernicij

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

novi kemijski element

,

kemijski elementi

,

kopernicij

,

unukvadijum

,

ananheksijum

Dva nova kemijska elementa ući će u periodni sustav elemenata pošto su ih otkrili američki i ruski znanstvenici, rekao je američki kemičar prenose svjetske agencije.

Dokazi o postojanju dva nova elementa, najtežih do sada, pripremaju se već nekoliko godina. Brojni timovi istraživača tvrde da su proizveli teške elemente spajajući jezgre lakših atoma. Trebalo im je tri godine prije nego što su objavili službeno stanje.

Periodni sustav elemenata prikazuje sve poznate kemijske elemente od kojih svaki ima svoj broj. Dva novootkrivena elementa još nemaju imena, ali imaju svoje brojeve, 114 i 116. Radna imena koja im je dodijelilo u Međunarodno udruženje čiste i primenjene kemije (IUPAC), zasnovana na njihovim atomskim brojevima 114 i 116 su unukvadijum i ananheksijum.

Zadnji put je jedan novi element dodan sustavu 2009., i to kopernicij.

"U zadnjih 250 godina, otkriveno je sto novih elemenata", rekao je Paul Kerol, profesor kemije na sveučilištu Carnegie Mellon i predsjednik povjerenstva koje je odlučilo o uvrštenju dvaju novih elemenata u periodni sustav.

Budući da su otkrića sve rjeđa, izazivaju veliku pozornost kada se dogode.

Ovi novi elementi otkriveni su 2004. i 2006., ali je trebalo nekoliko godina da steknu službeno priznanje. Otkriveni su tijekom pokusa u kojima su znanstvenici rastavljali elemente i ponovo ih međusobno spajali.

11.06.2011. 09:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh