« Svijet
objavljeno prije 14 godina
POVJERLJIVI TELEGRAMI

Pentagon u panici zbog objave tajnih materijala

Istražitelji Pentagona pokušavaju utvrditi gdje se nalazi osnivač tajnovite web stranice Wikileaks, Australac Julian Assange

(Wikipedia)
Više o

Pentagon

,

magnet

,

iskapanja grobnica

,

fleksiseksualnost

Naime, strahuju da se sprema objaviti veliku količinu povjerljivih telegrama State Departmenta koji, ako izađu u javnost, mogu ozbiljno štetiti nacionalnoj sigurnosti, izvijestio je u petak američki portal vijesti Daily Beast.

Citirajući dužnosnike administracije, portal navodi kako oni priznaju da čak i ako su pronađu Assangea, nije jasno što bi mogli učiniti da blokiraju objavu telegrama na Wikileaksu, koji se nominalno nalazi na poslužitelju u Švedskoj i smatra se prvakom "zviždača".

Američki dužnosnici kažu kako su istražitelji Pentagona uvjereni da je Assange u posjedu barem nekih tajnih telegrama State Departmenta, koje im je dostavio 22-godišnji vojni obavještajac, Bradley Manning iz washingtonskog predgrađa Potomac, u Marylandu, koji je sada u pritvoru u Kuvajtu.

Daily Beast je izvijestio da je Manning, dok je bio na dužnosti u Iraku, imao poseban pristup telegramima koje su pripremali diplomati i dužnosnici State Departmenta diljem Bliskog istoka, vezane uz djelovanje arapskih vlada i njihovih čelnika, prema navodima neimenovanog američkog diplomata.

Telegrami, koji datiraju unazad nekoliko godina, slani su preko računalne mreže koju koristi vojska a sadrže informacije vezane za američke diplomatske i obavještajne napore u ratnim zonama u Afganistanu i Iraku, rekao je diplomat.

Američki dužnosnici nisu htjeli razgovarati o metodama koje se koriste za traženje Assangea, niti imaju li informacije o tome gdje je on trenutačno. "Mi bismo željeli znati gdje je on, mi bismo željeli njegovu suradnju u ovome", rekao je jedan američki dužnosnik za Assangea.

Assange, koji je postao ozloglašen kao računalni haker, tajnovit je kao i njegova web stranica i nema stalno prebivalište. On je bio u SAD-u prije nekoliko tjedana, kada je dao intervjue za promicanje web objave ekslozivne video snimke napada američkog helikoptera u Bagdadu 2007., u kojoj je 12 osobe ubijeno, uključujući i dva djelatnika novinske agencije Reuters.

Bradley Manning nalazi se u američkom vojnom pritvoru u Kuvajtu pod sumnjom da je dostavio povjerljivu vojnu snimku tog helikopterskog napada Assangeu, kako bio je objavio na web stranici Wikileaks. (hina/metro-portal)

11.06.2010. 23:19:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh