« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PARE ZA VOJNIKE

Pentagon Hrvatskoj daje financijska sredstva za misije u Afganistanu

U programu "Financiranje odjeljka 1206", Pentagon je predložio izdvajanje 350 milijuna dolara u ovoj fiskalnoj godini još i za Gruziju, Estoniju, Litvu, Mađarsku i Latviju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

SAD

,

Hrvatska

,

Pentagon

,

oružane snage

,

financijska sredstva

Američko ministarstvo obrane obavijestilo je Kongres da će šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, ove godine primiti posebna sredstva ministarstva za pomoć njihovim snagama u Afganistanu, objavili su u petak dužnosnici Pentagona.

Hrvatska, Gruzija, Estonija, Litva, Mađarska i Latvija dobit će sredstva za pomoć njihovim postrojbama, koje djeluju zajedno sa snagama SAD-a i koalicije u Afganistanu, izviješteno je iz Pentagona. U programu "Financiranje odjeljka 1206", Pentagon je predložio izdvajanje 350 milijuna dolara u ovoj fiskalnoj godini za spomenute zemlje, te za Jemen i Filipine, koji će dobiti sredstva za jačanje protuterorističkih sposobnosti njihovih oružanih snaga.

Od pokretanja godine 2006., iz proračunskog "odjeljka 1206" financirano je više od 100 programa obuke i opremanja oružanih snaga u 50 zemalja. Ministar obrane Robert Gatesa obavijestio je Kongres u pismu od 22. ožujka o 10 programa u sedam zemalja, koje će primiti sredstva ove godine.

Šest programa je za izgradnju kapaciteta za snage iz Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Latvije, Litve i Estonije, kako bi radile zajedno s američkim postrojbama u Afganistanu, navodi Pentagon. Preostala četiri programa su za Jemen i Filipine. Detalji programa bit će poznati nakon što ministarstvo obrane pošalje drugu pisanu obavijest Kongresu "ne manje od 15 dana prije izvršenja određenog programa", kazali su dužnosnici. Druga obavijest sadržavat će opise programa, rokove i podatke o troškovima. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 23:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.03.2010. 07:32
    poznati sajt wikileaks.org je najavio da će 5.4. objaviti snimke masakra nad civilima zapadnjačkih snaga u Afganistanu (guglaj: wikileaks april 5) nakon čega je pentagon krenuo u akciju onemogućavanja objave: "...the increase in surveillance activities this last month, in a time when we are barely publishing due to fundraising, are excessive. Some of the new interest is related to a film exposing a U.S. massacre we will release at the U.S. National Press Club on April 5."... tako da znajte da rvacki vojnici sudjeluju i pomažu u ratnim zločinima, te da bi jednog dana opet mogli biti na nekom međunarodnom sudu za ratne zločine :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh