« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
GRAĐANSKA JE ZADNJA

Ratifikacija arbitražnog sporazuma ovisit će o ishodu referenduma

U slučaju da arbitražni sporazum na referendumu bude odbijen, Slovenija bi "izgubila kredibilitet" u međunarodnim odnosima, smatra politolog Milan Brglez

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

referendum

,

Slovenija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Milan Brglez

,

arbitražni sporazum

,

rajko pirnat

Predsjednici slovenskih parlamentarnih stranaka i premijer Borut Pahor dogovorili su se u petak da će o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u Sloveniji najprije odlučivati parlament, a nakon toga će o tome biti održan referendum.

"Naše je zajedničko mišljenje da o sporazumu trebaju odlučiti građani na referendumu", rekao je nakon jednosatnog sastanka s predsjednicima političkih stranaka premijer Borut Pahor.

Pojasnio je da će se održati tzv. naknadni zakonodavni referendum, nakon što o ratifikaciji sporazuma odluči parlament što se očekuje sljedećeg mjeseca. Prema procjenama medija, referendum bi se mogao održao u lipnju. Pahor je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da će vlada zastupnicima koalicijskih stranaka koji su u parlamentarnu proceduru već ranije uputili prijedlog o održavanju neobvezujućeg savjetodavnog referenduma predložiti da ga povuku i umjesto njega daju novi prijedlog o održavanju obvezujućeg zakonodavnog referenduma, nakon što arbitražni sporazum bude ratificiran u parlamentu.

Rezultat naknadnog zakonodavnog referenduma bio bi obvezujući, što znači da bi "konačnu odluku" o arbitražnom sporazumu donijeli građani, rekao je Pahor ističući da je pravilno da o tako važnom pitanju konačnu riječ imaju građani. Pahor je dodao da ga je predsjednnik parlamenta Pavel Gantar obavijestio kako bi se o arbitražnom sporazumu, odnosno njegovoj ratifikaciji u parlamentu, moglo odlučivati na sjednici sredinom travnja, a nakon toga bi parlament odlučio o raspisivanju referenduma i datumu njegova održavanja, te o referendumskom pitanju.

Na sastanku nije odlučeno kakvom bi većinom parlament trebao ratificirati arbitražni sporazum. Predsjednik koalicijske stranke Zares, ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, izjavio je nakon sastanka da će se o tome izjasniti pravna služba parlamenta, ali da je stajalište vlade kako je za ratifikaciju dovoljna obična natpolovična većina.

Suprotno mišljenje iznijeli su nakon sastanka predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša i predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav, ocijenivši da bi za tako važnu materiju kao što je pitanje arbitraže o granici trebalo odlučivati dvotrećinskom većinom.

"Ustavni sud u svom pravorijeku nije naveo kakva je većina potrebna za ratifikaciju arbitražnog sporazuma, ali je jasno kazao da se radi o ustavnoj materiji, a za to je potrebna dvotrećinska većina", rekao je Janša nakon sastanka.

U slučaju da parlament ratificira arbitražni sporazum s Hrvatskom, a on onda bude odbačen na referendumu, Slovenija bi se mogla naći u situaciji da je narušen njen kredibilitet u međunarodnim odnosima, ocijenili su u emisiji Slovenske televizije "Odmevi", komentirajući odluku o referendumu, dekan Pravnog fakulteta u Ljubljani Rajko Pirnat i politolog Milan Brglez s Fakulteta političkih znanosti.

"To bilo slabo, a Slovenija bi se našla u situaciji u kojoj odbija način za mirno rješenje spora s Hrvatskom", rekao je Pirnat, dodajući da je vrlo zabrinut terminom u kojemu će se referendum održati jer je popularnost sadašnje vlade u velikom padu, a opozicija koja se arbitražnom sporazumu protivi mogla bi referendumsku kampanju o arbitražnom sporazumu pretvoriti u referendum o vladi i njenom radu.

Po mišljenju koje je iznio, bolje od raspisivanja referenduma bilo bi da se vlada s oporbom dogovorila da je ratifikaciju arbitražnog sporazuma potrebno usvojiti dvotrećinskom većinom, a prije toga da parlament donese ustavni zakon kojim bi promijenio ustavnu povelju iz 1991. godine, kako mogući nepovoljni rezultat arbitražnog rješenja ne bi bio s njom u suprotnosti.

U slučaju da arbitražni sporazum na referendumu bude odbijen, Slovenija bi "izgubila kredibilitet" u međunarodnim odnosima, te "inicijativnost" u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom, rekao je za "Odmeve" politolog Milan Brglez. Brglez drži da bi nakon toga Slovenija teško opet mogla potaknuti Hrvatsku za novi sporazum o rješenju graničnog spora.

Ako bi i došlo do novog načina rješavanja spora, onda bi on bio slabiji od rješavanja spora putem arbitraže, ocijenio je Brglez. Uz to, dodao je, Slovenija bi se mogla naći u situaciju da bude "protiv cijele Europske unije" ako bi nakon eventualnog odbijanja arbitražnog sporazuma na referendumu granični prijepor s Hrvatskom vezivala uz ratifikaciju budućeg pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu. (hina/metro-portal)


26.03.2010. 23:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh