« Ostali sportovi
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Peirsol ponovno koban za Phelpsa

Peirsol je u Charlottei slavio sa vremenom 53.32 sekunde, a Phelps je bio drugi s 53.79.

(Getty Images)
Više o

plivanje

,

plivački miting

,

Aaron Peirsol

,

Michael Phelps

,

Frederick Bousquet

Najbolji plivač svih vremena Amerikanac Michael Phelps (23) u subotu je iskusio prvi poraz u finalima nakon godinu dana. Drugog dana plivačkog mitinga u Charlottei Phelps je na 100m leđno izgubio od olimpijskog prvaka i svjetskog rekordera u toj disciplini sunarodnjaka Aarona Peirsola.

Peirsol je slavio sa vremenom 53.32 sekunde, a Phelps je bio drugi sa rezultatom 53.79. Peirsol je ujedno i posljednji plivač koji je pobijedio Phelpsa, a dogodilo se to 17. svibnja prošle godine na mitingu u Santa Carli u disciplini 200m leđno.

"Peirsol je stari znanac i uživam utrkivati se protiv njega. No, ne volim gubiti, a Peirsol sada vodi 2-0", kazao je Phelps, koji je dan ranije na mitingu u Charlottei pobijedio na 200m slobodno i na 100m leptir.

Miting u Charlottei je prvo natjecanje za Phelpsa nakon devet mjeseci pauze i rekordnih osam zlatnih medalja na OI u Pekingu. U međuvremenu je bio u središtu afere kad je snimljen da puši marihuanu, zbog čega je odradio tromjesečnu suspenziju.

Peirsol je nakon utrke izjavio da namjerava i dalje zadržati primat na 100m leđno, disciplini u kojoj vlada već godinama.

"Nemam namjeru predati krunu i mislim da Phelps to jako dobro zna", rekao je Peirsol.

Phelps je trebao nastupiti i u finalu utrke na 50m slobodno, ali je odustao kako bi se koncentrirao na 100m leđno. No, možda razlog njegova odustanka leži u tome da mu je protivnik trebao biti novi svjetski rekorder na 50m slobodno Francuz Frederick Bousquet. Dva poraza u jednom danu bilo bi previše za Phelpsa.

Bousquet je 26. travnja na državnom prvenstvu u Montpellieru postao prvi čovjek koji je 50m slobodno preplivao ispod 21 sekunde (20.94). U Charlottei je slavio sa vremenom 21.33 sekunde, a drugi je bio Amerikanac Cullen Jones (21.92).

Francuskog plivača uzrujali su novinari koje je nakon utrke samo zanimao njegov "hi-tech" plivački kostim u kojem je i oborio svjetski rekord.

"Osjećam se kao kod kuće, u Francuskoj, samo me ispituju o kostimu. Prije su sumnjali na doping, a sada pišu kako su za sve zaslužni kostimi. Istina je da napreduje izrada kostima, no za naše rezultate važniji je napredak u procesu treninga, tu je kvaka, a ne u kostimima", kazao je Bousquet. (hina/metro-portal)

17.05.2009. 15:08:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh