« Hrvatska
objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana
PRIPAZITE

Pazite na prevare ovih dana, kaže policija

Kao i svake godine, u ovo doba se lopovi sve češće odlučuju izravno doći u vašu kuću... pa evo par savjeta

Pazite se ovih dana...
Pazite se ovih dana... (Arhiva)
Više o

PU zagrebačka

,

krađe i provale

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s "nepoznatim gostima", pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi "najavili" svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Preporuke

Policija je objavila i niz preporuka za građane:

 • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
 • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
 •  Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
 •  Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku" ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
 • Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Ako ste prevareni

 • Zapamtite izgled osobe.
 • Ako je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
 • Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
 • Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
 • S punim povjerenjem prijavite ovakve prevare policiji na 192.
20.11.2022. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  20.11.2022. 09:50
  oprez
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh