« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EKRANI, EKRANI

Pazite da vam računala ne skrate život

Glavni problem je plavo svjetlo ekrana koje potiskuje proizvodnju melatonina, hormona zaduženog za poticanje sna

Računala mogu biti opasna po život
Računala mogu biti opasna po život (Shutterstock)
Više o

ekran

,

računalo

,

gadgeti

,

plavo svjetlo

Računala i ostali gadgeti uvukli su se u naš život na svim poljima, no toliko korištenje elektronike ima, naravno, i svoje negativne učinke. Zadnje istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da zbog korištenja spravica s ekranima u večernjim satima čak šezdeset posto odraslih osoba ne spava dovoljno.

Nedovoljna količina sna opasna je po zdravlje, pa tako oni koji spavaju manje od sedam sati povećavaju rizik za dijabetes, karcinom, pretilost i srčani udar.

Glavni problem je plavo svjetlo ekrana koje potiskuje proizvodnju melatonina, hormona zaduženog za poticanje sna, što je glavni razlog zbog kojeg znanstvenici preporučuju da se barem sat vemena prije spavanja ugase svi takvi ekrani.

Plavo svjetlo, kako kažu optičari, ono je potencijalno opasno za očnu pozadinu, a dodatni rizik je gledanje bez treptanja i približavanje očiju ekranima, što u duljem vremenskom roku može oštetiti oči. 

Uz to, dugotrajno izlaganje ovom plavo-ljubičastom svjetlu povećava rizik za makularnu degeneraciju koja je glavni uzročnik gubitka vida u kasnijoj dobi, a za koju još uvijek ne postoje učinkovite metode liječenja.

Stoga, ako radite na računalima, redovite pauze su nužnost, a navečer pogasite sve gadgete i uzmite neku knjigu u ruke.

02.05.2014. 18:01:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh