« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
WTF?!

Paulo Coelho napao Uliks i Joycea

Guru spiritualnosti za široke mase obrušio se na klasika svjetske književnosti

Jeftina spiritualnost protiv toka svijesti
Jeftina spiritualnost protiv toka svijesti (Arhiva)
Više o

Paulo Coelho

,

James Joyce

,

Uliks

Paulo Coelho napao je Uliks, modernistički klasik Jamesa Joycea iz 1922. godine, navodeći ga kao primjer lošeg formalizma, prenosi Guardian.

"Ja sam moderan zato što činim da teško izgleda lako i tako mogu komunicirati s cijelim svijetom", odgovorio je Coelho kritičarima. On smatra da suvremeni pisci formu pretpostavljaju sadržaju i žele samo impresionirati druge pisce. "Jedna je od knjiga koje su izazvale veliku štetu i Uliks Jamesa Joycea koja je čisti stil. Tu nema ničega. Ogoljen, Uliks je budalaština."

Coelho je do sada prodao 115 milijuna knjiga širom svijeta, no nakon početne histerije sve se češće čuje da ovaj guru spiritualnosti na trafikama zapravo nema baš neke temelje za svoju popularnost, koja je više posljedica dobrog PR-a nego kvalitete njegovih knjiga.

U svakom slučaju, izjava je odjeknula kao bomba, jer reći da je Uliks knjiga koja je napravila veliku štetu može ili genije koji je shvatio nešto što cijeli svijet nije ili egomanijak. Što je Coelho od toga, prepuštamo vama na prosudbu.

07.08.2012. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh