« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
želja za suradnjom

Patrijarh Pavle želio je susret s Papom

Na pokop će doći katolički biskupi iz Srbije kao i visoka izaslanstva iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije i Njemačke

(Hrvoje Polan/CROPIX)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Crkva

,

patrijarh Pavle

,

Stanislav Hočevar

Patrijarh Pavle želio se susresti s papom, ali radi očuvanja jedinstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) tu svoju volju nije želio nametati drugima, izjavio je u povodu smrti poglavara SPC-a predsjednik Međunarodne biskupske konferencije u Srbiji, nadbiskup Stanislav Hočevar.

"Više puta sam ga u osobnim razgovorima upitao što bismo mogli učiniti za povezivanje dviju crkava i kakvi bi mogli biti susreti s rimskim Papom. On je uvijek rekao da bi to volio, ali da ostali biskupi misle da sada to još nije zgodno", rekao je nadbiskup Hočevar.

Hočevar ističe da je pokojni patrijarh Pavle uvijek naglašavao zajedništvo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali je išao mnogo dalje od svoje subraće i vidio je kakva je potreba crkve uopće.

"Jako je naglašavao kako se unutar SPC-a mora očuvati jedinstvo i zato je smatrao da treba ići malenim koracima da ne bi došlo do podjela. Saslušavši svoju subraću biskupe htio je ići onim koracima koji bi u tim trenucima bili mudri", rekao je prvi čovjek Katoličke crkve u Srbiji.

Zalagao se za jedinstvo kršćana, dodao je Hočevar koji kaže da je pokojni patrijarh rekao: "Bože mili, Bože mili zašto smo još uvijek podijeljeni kao kršćani".

Nadbiskup Hočevar ističe da se Katolička crkva nada da će na čelo SPC-a doći čovjek "koji bi imao osjećaj za tu dimenziju svetosti, a ujedno i osjećaj za potrebe vremena da bismo mogli što više surađivati na Božju slavu, u korist ljudima i cijeloj Europi".

"Visoko izaslanstvo koje dolazi u Beograd na pokop znak je i potpore koju Vatikan daje Srbiji na njezinu putu razvoja i integracije u EU", dodao je nadbiskup Hočevar.

On kaže da će na pokopu patrijarha Pavla u četvrtak biti svi katolički biskupi iz Srbije, ali visoka izaslanstva dolaze i iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije i Njemačke, dakle iz svih zemalja u kojima katolici žive zajedno s pravoslavnim Srbima.

"Tu se vidi kako je želja svih katolika i poglavara biskupskih konferencija na tim prostorima da se unaprijedi zajedništvo i nadam se da će Bog prihvatiti tu našu zajedničku odluku", zaključio je nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle umro je 15. studenog u Beogradu u 95. godini. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 11:54:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    04.01.2010. 18:30
    i ja želim susret s papom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh