« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OPASNO PO ŽIVOT

Patite li od tripanofobije - straha od igle?

Strah od igala ozbiljna je fobija koja može posredno rezultirati smrću

Patite li od tripanofobije - straha od igle?
Patite li od tripanofobije - straha od igle? (jscreationzs/freedigitalphotos.net)
Više o

fobija

,

tripanofobija

,

strah od igle

Tripanofobija ili jednostavnije strah od igle i medicinskih procedura u kojima se koriste igle (injekcije najčešće ali i sve druge procedure u kojima se koriste igle) pripada skupini fobija od krvi, injekcija i povreda.

Po statistikama 10% stanovništva pati od ove fobije, ali se smatra da je broj znatno veći zbog tendencija ove vrste fobičara da izbegavaju liječnike. 

Većina onih koji pate od ovog poremećaja je zapravo iznenađena koliko je to česta fobija iako se ne o njoj ne govori puno.

Simptomi mogu biti gubljenje daha, prekomjerno znojenje, mučnina, suha usta, osjećaj da ste bolesni, drhtavica, osjećaj lupanja srca, nesposobnost jasnog rasuđivanja, strah od smrti, ludila i gubljenja kontrole, osjećaj otuđenja od stvarnosti ili jak napad anksioznosti.

Znanstvenici još uvek nisu sigurni što izaziva strah od igala. Izgleda da je nasljedna, 80% onih koji imaju ovaj problem imaju bliske rođake koji pate od istog straha. Međutim, moguće je da je strah stečen prije nego što je genetski nasleđen. Neki evolucionarni psiholozi veruju da strah može imati korijene u drevnoj tehnici preživljavanja. Rane od uboda su mogle biti smrtonosne, naročito u danima prije antibiotika. Moguće je da se strah od igala adaptirao u evoluciji.

Tripanofobija je ozbiljan poremećaj koji mora liječiti jer može izazvati potpuno izbjegavanje bilo kakve liječničke pomoći. Ako sumnjate da bolujete od ovog poremećaja trebali biste odmah potražiti pomoć liječnika ili psihologa te radom na sebi otkriti uzroke ove opasne fobije.

16.11.2010. 14:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh