« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NOVO IME

Patite li od sindroma užurbanog životnog stila?

Znanstvenici iz Glasgowa dali su ime tegobi od koje pati moderan svijet - zaboravljivosti i manjka koncentracije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zaboravljivost

,

sindrom ubrzanog životnog stila

Znanstvenici pokušajavu pronaći lijek za zaboravljivost i manjak koncentracije - tegobu koju su nazvali "busy lifestyle synrome". S godinama, ali i novim načinom života, zaista nije lako zapamtiti sve ono što bismo trebali jer smo stalno bombardirani bezbrojnim informacijama. Škotski znanstvenici su za taj problem smislili i naziv - odnosno sindrom užurbanog životnog stila. Kako tvrde stručnjaci, on uzrokuje kaotičan način života i izloženost velikom broju informacija preko telefona, Interneta, televizije, radija, novina... 

Iako se na prvi pogled stvari ne čine baš toliko alarmantnim, stručnjaci naglašavaju da je riječ o problemu koji se ne bi trebao zanemarivati. Tvrde da se naša pažnja raspršuje i opada nam koncentracija, a nažalost, izgleda da će to sve češće pogađati i mlađe ljude. Međutim, dio stručnjaka upozorava da istraživački centar iz Glasgowa priprema teren za lansiranje novog lijeka koji bi trebao pomoći pamćenju. 

Dr. Alan Wade iz Glasgowskog CPS-a kaže: "Zaboravljivost je normalna stvar kod starenja, ali kad se osvrnemo oko sebe, uočit ćemo da pogađa sve mlađe i mlađe ljude kao rezultat prezaposlenosti i na poslu i kod kuće. Radi se o "preopterećenju informacijama" koje dolaze iz svih medija kojima smo izloženi".

Dr. Wade zaključuje dakle da je zaboravljivost zapravo normalna stvar i da ljudi nemaju zbog čega brinuti. Ako primjećujete da imate problem, ali da još normalno funkcionirate, ne zabrinjavajte se.

05.03.2011. 11:08:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    05.03.2011. 12:46
    prije godinu dana možda i da, ali sad mi je život prespor. nemam posao, nemam novce. mogu samo sjedit doma i čekat bolja vremena.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh