« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
MLJAC

Pastrnjak, fino i čudesno povrće

U pastrnjaku se nalaze i flavonoidi, koji dokazano popravljaju pamćenje, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i raka

Nije peršin nego pastrnjak ;)
Nije peršin nego pastrnjak ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

pastrnjak

Jedna šalica pastrnjaka ima samo 100 kalorija i sedam grama vlakana. Budući da se vlakna dulje probavljaju, jedenje pastrnjaka pomaže da se dulje osjećate sitima, što može olakšati mršavljenje. Vlakna se smatraju superhranom i zato što uklanjaju toksine koji uzrokuju upalu i mogu dovesti do razvoja kroničnih bolesti.

U šalici pastrnjaka je i oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Osim što jača imunitet, vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena koji osigurava da vaše kosti i mišići budu jaki, a koža sačuva elastičnost.

U pastrnjaku se nalaze i flavonoidi, koji dokazano popravljaju pamćenje, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od bolesti srca i raka.

Kako pripremiti pastrnjak?

Sezona pastrnjaka traje od listopada do svibnja. Slatkog je, ali i pomalo gorkog okusa, što ga čini savršenim za pečenje. Može se poslužiti uz krumpir, u obliku pirea. Štoviše, to je bio jedan od omiljenih priloga kraljice Elizabete II.

Pastrnjak možete i naribati pa ga poslužiti kao salatu. To je odlična opcija da iskoristite sve hranjive antioksidanse koji jačaju vaše zdravlje. Nema sumnje da će vam, kako god uvrstili pastrnjak u prehranu, tijelo biti zahvalno.

11.12.2022. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh