« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
društvo reagira

Partnerstvo za društveni razvoj traži smjenu Sutlića i Novak Srzić

Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić svojim postupcima krše Ustav i Zakon o HRT-u

(Goran Mehkek/CROPIX )
Više o

HRT

,

Hloverka Novak Srzić

,

Vanja Sutlić

,

Partnerstvo za društveni razvoj

,

Ana Jelinić

,

Munir Podumljak

Munir Podumljak, predsjednik Partnerstva za društveni razvoj, Programskom vijeću HRT-a poslao je zahtjev za razrješenjem dužnosti ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić. On, naime, tvrdi, da Sutlić i Novak Srzić moraju odstupiti sukladno člancima 17, 19, 29 i 41 Zakona o HRT-u, te sukladno Statutu HRT-a.

Podumljak za Index kaže da su dvoje moćnih HRT-ovaca nesavjesnim radom prouzročili veliku štetu javnoj televiziji, kao i kršili propise i opće akte HRT-a, a sve je kulminiralo nedavnom smjenom urednice emisije Dossier.hr Ane Jelinić.

Organizacija Partnerstvo za društveni razvoj traži da se Jelinić vrati na posao, da se Robertu Zuberu, Leli Knežević, Maji Sever i Sanji Mikleušević Pavić ukinu opomene pred otkaz, kao i da se suspendiraju sve ostale sankcije u posljednjih godinu dana koje su predstavljale "protuzakonitu demonstraciju moći Hloverke Novak Srzić i Vanje Sutlića".

U zahtjevu Partnerstva navodi se da je Hloverka smjenom Ane Jelinić i općenito sankcioniranjem novinara koji su obrađivali teme korupcije, prekršila 38. članak Ustava koji svim građanima RH jamči slobodu mišljenja i izražavanja, 33. članak Statuta HRT-a koji novinarima jamči samostalnost, te nekoliko članaka Zakona o HRT-u jer je pritiscima prema urednicima i novinarima koji su sudjelovali u izradi emisije Dossier.hr onemogućila "otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa".

Podumljak i Partnerstvo za društveni razvoj nisu se bojali izraziti sve što misle o ljudima koji kreiraju program HRT-a, pa navode da je kršenje sobode govora i mišljenja postala normalna pojava, kao i zabrane, vrijeđanja i otkazi.

Posebice Hloverka Novak Srzić čini očitom činjenicu da određene interesne skupine imaju kontrolu nad javnom televizijom jer su neki stavovi i mišljenja očito zabranjeni.

Bez grijeha nije ni ravnatelj Sutlić, koji ne samo da je vrijeđao novinarku Ivanu Dragičević Veličković, već je kao glavni ravnatelj bio dužan reagirati na pritiske i zabrane koje izriče Hloverka. Posebice zabrinjava činjenica da ju je imenovao glavnom urednicom a nije imao podršku većine članova redakcije Informativnog programa.

Munir Podumljak i Partnerstvo za društveni razvoj ovime su napravili hvalevrijedan potez, no ostaje vidjeti kako će reagirati 'pravna država'.

18.11.2009. 20:59:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    abs
    21.11.2009. 13:04
    sutlić i hlo su samo poltronski partijski kadar koji je idealan za sve partije i režime ,smjenu novinara ne rade oni nego njihovi nalogdodavci .mora se znati da su se svi pol.ćinbenici složili s njihovim postavljanjem,jer znaju ako dođu na vlast imaju svoje ljude
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh