« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
POLITIČKA NATEZANJA

Parlamentarni izbori 4. prosinca, oporba zabrinuta

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da je SDP spreman za izbore i da će pobijediti kada god oni budu

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Andrej Švoger, Marko Miščević, Goran Mehkek, Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

oporba

,

parlamentarni izbori

,

vladajuća koalicija

,

izbori 2011.

Predstavnici vladajuće koalicije dogovorili su da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima, piše Hina.

Kako je rekla Jadranka Kosor, izbori će biti održani prije 9. prosinca, datuma kad se očekuje da će Hrvatska potpisati pristupni ugovor s EU-om. Do raspuštanja Sabora, treba još donijeti neke bitne odluke, rekla je premijerka.

Josipović: Datum mi je načelno prihvatljiv

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u vezi s odlukom vladajuće koalicije da parlamentarni izbori budu održani 4. prosinca izjavio da će on kao predsjednik o tome hoće li to doista biti taj dan odlučiti kad Hrvatski sabor bude raspušten, no da mu je načelno taj datum prihvalljiv.

"Naravno da ću se o tome još jednom konzultirati s vladom, ali i s drugim oporbenim strankama", rekao je Josipović. "Načelno govoreći, dobro je da je vladajuća koalicija izišla s takvim okvirnim datumom i da je time ipak u nekom roku održano obećanje o kojem je premijerka govorila da će se do ljeta objaviti datum izbora i da će se oni održati u ovoj kalendarskoj godini", rekao je predsjednik.

"Načelno govoreći, meni datum izgleda prihvatljiv, s time da upozoravam na ono što je moja briga bila - kako urediti kalendar da se odvoje izbori od referenduma", rekao je Josipović.

"Sada je jasno kakav će po prilici biti slijed događaja i moram upozoriti da će se s obzirom na ustavne odredbe članka 144. i saborsku deklaraciju koja govori o radnjama vezanim uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji vjerojatno trebati donijeti još neke odluke", zaključio je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u svome uredu.

Šef oporbe: Datum sporan s ustavnopravnog stajališta

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da je SDP spreman za izbore i da će pobijediti kada god oni budu, ali da je datum koji je danas dogovorila vladajuća koalicija sporan s ustavnopravnog stajališta te da nije dobar zbog referenduma za pristup Europskoj uniji.

"Datum je sporan s ustavnopravnog stajališta i nije dobar zbog referenduma. Ali ponavljam, spremni smo za izbore, konačno znamo koji je prijedlog vlade da oni budu i namjeravamo pobijediti na izborima i promijeniti stvari u Hrvatskoj", izjavio je Milanović u sjedištu stranke nakon što su predstavnici vladajuće koalicije dogovorili da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca.

Na pitanje da pojasni zašto datum nije dobar s "ustavnopravnog stajališta" Milanović je kazao da će "zakomplicirati stvari oko referenduma".

"To je možda prekomplicirano za objašnjavanje, a bit će tema razgovora idućih dana. Mislio sam da su malo više promišljali kada su donosili tu odluku. Stvar je s obzirom na ustavnopravne rokove i saborsku deklaraciju o pristupanju EU naprosto problematična", kazao je Milanović.

Nakon sastanka na kojem je dogovoreno raspisivanje izbora premijerka Jadranka Kosor je kazala da će izbori biti održani prije 9. prosinca, datuma kad se očekuje da će Hrvatska potpisati pristupni ugovor s EU-om. Dodala je i da do raspuštanja Sabora treba još donijeti neke bitne odluke

HNS: Izbori 4. prosinca dovode u opasnost članstvo u EU 

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra da datum parlamentarnih izbora - 4. prosinca , kako je to danas utvrdila vladajuća koalicija, apsolutno dovodi u opasnost jedan od dugoročnih strateških ciljeva Republike Hrvatske, članstvo u Europskoj uniji (EU) te da je ta odluka još jednom potvrdila visoku razinu neodgovornosti sadašnje vlade.

Tu su ocjenu danas izrazili predsjednica Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskome saboru Vesna Pusić i predsjednik stranke Radimir Čačić komentirajući odluku o održavanju parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Vesna Pusić tako smatra da parlamentarni izbor 4. prosinca ugrožavaju članstvo Hrvatske u EU s obzirom da, kako je rekla "svi znamo da je datum potpisivanje pristupnog ugovora najvjerojatnije kada će biti Europsko vijeće, a to je 9. prosinca".

Podsjetila je da je u Hrvatskome saboru donesena odluka koja ograničava održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske EU na trideset dana od potpisivanja pristupnog ugovora, što znači, dodala je, "da je 8. siječnja 2012. zadnji dan za održavanje referenduma".

To pak znači, istaknula je, da bi se referendum o pristupanju Hrvatske EU trebao održati u situaciji kada vrlo vjerojatno još nije konstituiran Hrvatski sabor ili je tek konstituiran i kad se konstituira vlada dakle u prijelaznom trenutku između stare i nove vlade, odnosno u trenutku kada praktički nema koga tko bi vodio, organizirao i provodio referendum u punom smislu riječi.

Zato smatra da bi jedna od prvih, ako ne i prva, zadaća sljedećega Sabora trebala biti da promijeni odluku o održavanju referenduma u roku od trideset dana od potpisivanja pristupnog ugovora da bi se spasio vitalni interes Republike Hrvatske, a to je dugoročna stabilnost u europskom okruženju. Zaključila je da za odluku o izborima 4. prosinca nema nikakvog dobroga razloga, a ima puno razloga da takva odluka bude štetna.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je da je odluka o parlamentarnim izborima 4. prosinca još jednom potvrdila visoku razinu neodgovornosti, čak i neozbiljnosti te potpunoga zanemarivanja interesa hrvatskih građana i hrvatske države, a sve u cilju zadržavanja vlasti još 10-ak ,15 ili 20 dana.

"Ova vlada više nema nikakvu legitimaciju, ova vlada ni od same sebe više ne očekuje nikakav ozbiljan potez za izlazak Hrvatske iz krize te se čeka prosinac kada će biti kulminacija svega negativnog na gospodarskom i svim drugim planovima", rekao je Čačić. Dodao je da će to ozbiljno ugroziti i jednu drugu mogućnosti, a to je Europa da, kako je rekao, barem sutra neka druga vlada počne raditi na kvalitetnim temeljima .

15.07.2011. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh